De 3 grootste misverstanden over melatonine

Header - De 3 grootste misverstanden over melatonine

Melatonine en je slaap-waakritme

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat gebruikt kan worden bij een kortdurende behandeling van een jetlag bij volwassenen. Er bestaan veel misverstanden over dit stofje. We hebben de drie grootste hier voor je op een rij gezet.

Wat is melatonine?

Eerst even naar de basis, want om de misverstanden de wereld uit te kunnen helpen, leggen we je eerst uit wat melatonine precies is. Melatonine is een lichaamseigen stof. Het hormoon beïnvloedt je slaap-waakritme, dat je vast ook wel kent als je biologische klok.

Misvattingen over melatonine

Melatonine wordt gebruikt voor de behandeling van jetlag bij volwassenen. Jetlag is een stoornis van het slaap-waakritme en kan optreden na het passeren van meerdere tijdzones. Melatonine is een geneesmiddel. Er zijn veel misvattingen over melatonine. Dit zijn de drie belangrijkste:

• Melatonine is een slaapmiddel
Dat is niet waar. Melatonine heeft invloed op je slaap-waakritme. Het helpt je om je biologische klok weer gelijk te zetten als je bijvoorbeeld een kortdurende jetlag hebt.
 
• Melatonine neem je ruime tijd in voor je gaat slapen
Dit klopt niet. Gebruik melatonine bij een jetlag. Neem het dan vlak voor het slapen in. Begin op de eerste dag dat het slaap-waakritme is verstoord door een jetlag en gebruik het drie tot zes dagen.
 
• Melatonine kan geen kwaad
Omdat melatonine vrij verkrijgbaar is, denken veel mensen dat het onschuldig is. Maar bij verkeerd gebruik kan het een negatief effect hebben op je nachtrust en je biologische klok in de war schoppen. Lees daarom voor gebruik altijd goed de bijsluiter en hou je altijd aan de aanbevolen dosering.

Sfeerbeeld - De 3 grootste misverstanden over melatonine

* Davitamon Melatonine is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

KOAG-nr. 24-0220-0580

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer