Zeg die blaar vaarwel

zeg die blaar vaarwel - header

Wat je moet doen als je een blaar hebt

Blaren zijn soms onvermijdelijk (helemaal als je net een paar nieuwe schoenen aan het inlopen bent), maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan kan doen. Met onze tips heb je ze al verwijderd voordat je "o, hij is opengebarsten" kan zeggen.

Heb je toch de hele dag op die prachtige, puntige flatjes gelopen en is het resultaat een enorme blaar? Met deze stappen kun je de pijn verminderen en ervoor zorgen dat die blaar snel tot het verleden behoort.

Bedek de blaar
Verminder de pijn door de blaar te bedekken. Als je schuren voorkomt, zal de blaar minder pijn doen en is de kans op infectie kleiner. Kies voor een speciale blarenpleister of losse zwachtel en vervang deze regelmatig.

Een opengebarsten blaar
Als je blaar is opengebarsten moet je de dode huid die erop zit niet verwijderen. Laat de vloeistof uit de blaar weglopen en was de blaar met milde zeep en water. Bedek de blaar en het gebied eromheen totdat alles is geheeld met een droog, steriel verband om infecties te voorkomen.

use of sticky plasters due to tight footwear

Laat die open sandaaltjes maar even in de kast staan
Ga voor comfortabele schoenen zodat de blaar sneller kan genezen. Dus bye bye open sandalen met bandjes en hallo net iets te grote sneakers. Losjes zittende schoenen zijn het best en een extra paar sokken is meer dan welkom.

Hoe ontstaan blaren?

Kennis is macht. Als je weet hoe deze pijnlijke zakjes vocht ontstaan, kun je ze misschien gewoon voorkomen. Blaren steken de kop op nadat je huid is beschadigd door frictie of schuren. Daarom zitten ze meestal op je handen en voeten.

Maar de echte wetenschap erachter gaat verder dan wat geschuur op de verkeerde plek. Laten we als voorbeeld een paar schoenen nemen die niet goed passen. Deze schoenen schuren langs de hiel van je voet. Na een tijdje raakt de huid geïrriteerd en scheurt de bovenste laag, waardoor er een ruimte tussen de huidlagen ontstaat. Je lichaam stuurt vervolgens vocht om deze kloof op te vullen, waardoor een bubbelachtige blaar ontstaat.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer