Blaasontsteking tijdens je zwangerschap: wat te doen?

Header_Blaasontsteking tijdens je zwangerschap wat te doen

Zo herken je een blaasontsteking en dit moet je doen

Als je zwanger bent, krijg je met allerlei kwaaltjes te maken. Blaasontstekingen komen bijvoorbeeld veel voor bij zwangere vrouwen. Maar hoe weet je of je een blaasontsteking hebt? En wat moet je dan doen? Je leest het hier.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking heb je een ontsteking aan de binnenkant van je blaas. Dat komt door bacteriën, zoals de E. coli-bacterie. Deze komen via je plasbuis in je blaas terecht. Als je zwanger bent, staan de urineleiders wijder open en is je blaaswand wat slapper. Daardoor heb je tijdens je zwangerschap een grotere kans op blaasontsteking.

Zo herken je een blaasontsteking

Een blaasontsteking heeft allerlei symptomen, maar je hoeft niet alle klachten tegelijk te hebben. Hier herken je een blaasontsteking aan:

 • Je moet vaak plassen
 • Je hebt pijn bij het plassen
 • Je hebt weinig urine per keer
 • Je urine is troebel of er zit bloed in
 • Je hebt pijn in je rug of onderbuik
 • Je hebt verhoging

Dit moet je doen

Heb je last van een aantal symptomen van de lijst hierboven? Ga dan naar je huisarts. De huisarts test je urine om te kijken of je echt een blaasontsteking hebt. Als dat zo is, kijkt hij ook meteen welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. Vertel altijd dat je zwanger bent. Dan krijg je medicijnen die niet schadelijk zijn voor je kindje.

Merk je na twee dagen nog geen verbetering, krijg je koorts of voel je je ziek? Neem dan weer contact op met je huisarts. Je moet dan nog een keer urine inleveren. Daarna krijg je vaak een ander soort medicijn.

Je blaas en de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het normaal dat je van een paar klachten last hebt. Zo moet je bijvoorbeeld vaak plassen. Dat maakt het soms moeilijker te merken of je een blaasontsteking hebt. Twijfel je? Laat dan je urine testen bij je huisarts, zodat je het zeker weet.

Sfeerbeeld- Blaasontsteking tijdens je zwangerschap wat te doen

Een blaasontsteking voorkomen

Natuurlijk is het het fijnst om helemaal geen blaasontsteking te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te voorkomen:

 • Plas je blaas altijd helemaal leeg. Neem hier de tijd voor.
 • Drink genoeg water, minimaal 1,5 liter per dag.
 • Stel het plassen niet uit, maar ga meteen naar de wc als je aandrang voelt.
 • Heb je vaker last van een blaasontsteking na het vrijen? Plas dan gelijk na het vrijen.
 • Drink cranberrysap.

Als je wel een blaasontsteking hebt, maak je er dan niet te veel zorgen over. Het is namelijk makkelijk te behandelen. En het is niks geks: ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt minimaal één keer in haar leven een blaasontsteking.

van 0.00 0.00

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer