Acht tips over multivitaminen

Tips multivitaminen

Heb jij een multivitamine nodig?

Multivitaminen zijn voedingssupplementen met een scala aan vitaminen en mineralen. Meestal zitten er 13 vitaminen en 16 mineralen in. Soms zitten er ook kruiden, enzymen of aminozuren in. Wanneer kun je ervoor kiezen om je voeding aan te vullen met multivitaminen? En welke multi moet je dan hebben? We geven je acht tips voor multivitaminen.

Tip 1 – Als je eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum krijg je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Lekker gevarieerd eten is dus altijd goed!

Tip 2 – Het is met multivitaminen niet ‘one size fits all’. Er zijn multivitaminen afgestemd op verschillende doelgroepen en leeftijden. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde hoeveelheden vitaminen en mineralen nodig. Een kind heeft een heel andere behoefte dan een oudere en een vrouw weer andere dan een man.

Wandelen

Tip 3 – Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan wordt extra foliumzuur aangeraden. Een speciale multivitamine voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden voorziet je meestal van voldoende foliumzuur. Deze multivitamines worden vaak aangevuld met omega 3-vetzuren.

Tip 4 – Ben je fanatiek aan het sporten? Respect! Mogelijk heb je, doordat je meer transpireert en verbruikt dan gemiddeld, een multivitamine nodig naast je gezonde voeding.

Tip 5 – Ben je bezig met afvallen? Goed bezig. Dan kan het zijn dat je niet voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je kunt kiezen voor een multivitamine als aanvulling.

Tip 6 – Hoor je vaak van je kind ‘lust ik niet’ en ‘wil ik niet’? Voor slechte eters kan een multivitamine als aanvulling op de voeding aan te raden zijn.

Tip 7 – Neem jij elke dag een smoothie? Lekker hoor. Maar hou er rekening mee dat dit geen garantie is dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt. Smoothies uit de super staan vaak al een tijdje. De kwaliteit gaat daarmee achteruit. En maak je ‘m zelf, bijvoorbeeld met de blender? Dan gaat bij het bereiden de kwaliteit, ten opzicht van bijvoorbeeld vers fruit, ook achteruit.

Tip 8 – Neem je een multivitamine als aanvulling op je voeding? Check of je niet te veel van bepaalde vitaminen of mineralen binnenkrijgt , naast je voeding en eventuele andere voedingssupplementen. Op de verpakking van je multivitamine staat precies hoeveel erin zit.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer