7 tips voor het juiste gebruik van een mondkapje

Header - 7 tips voor het juiste gebruik van een mondkapje

Hoe gebruik je een mondkapje?

Vanaf 1 juni zijn in Nederland mondkapjes in het openbaar vervoer zoals de trein of bus verplicht. Door een mondkapje te dragen verklein je het risico dat je een ander met het coronavirus besmet. Maar het is dan wel belangrijk dat je het mondkapje op de juiste manier gebruikt. Hoe je dat doet, ontdek je hier.

Hoe kom je aan een mondkapje?

Voor het reizen met het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje per 1 juni verplicht. Dit mondmasker hoeft dus niet goedgekeurd te zijn voor gebruik in de zorg. Als je met het ov gaat reizen heb je de keuze uit wegwerpmondkapjes die bij onder andere apotheken, drogisterijen en webshops te koop zijn of een zelfgemaakt mondkapje van bijvoorbeeld katoen.

Tip: Kruidvat Mondkapjes type 1 houden tot 95% van de aerosole druppels die bacteriën bevatten tegen, mits je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt. Ze zijn geschikt voor eenmalig gebruik tot maximaal 8 uur.

Een sjaal of zakdoek voor je mond knopen beschermt helaas niet voldoende en is daarom niet toegestaan.

De beste tips voor het gebruik van een mondkapje

Voor de beste bescherming is het belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier gebruikt. Daarom hebben wij hier zeven handige tips voor je verzameld:

1. Gebruik altijd een nieuw of gewassen mondkapje. Reis je ’s morgens heen en ’s middag terug? Dan heb je dus twee mondkapjes nodig. Bewaar je mondkapjes in een afgesloten zakje.

2. Voor je het mondkapje opzet, is het belangrijk je handen te wassen of desinfecteren. Doe daarna het mondkapje voor je gezicht en maak het mondmasker vast met de touwtjes of elastieken. Raak de binnenkant van het mondkapje hierbij niet aan. Let er op dat het mondkapje zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Je neus en mond moeten bedekt zijn.

3. Zet je mondkapje tijdens de reis niet af en raak het masker ook niet aan.

4. Wordt het mondmasker erg vochtig? Vervang het dan door een nieuw kapje.

5. Haal je het mondkapje van je mond en neus? Probeer het kapje dan zo min mogelijk aan te raken en alleen bij de elastieken of touwtjes vast te pakken. Was je handen direct daarna goed.

6. Gooi een wegwerpmondkapje na gebruik direct weg bij het restafval.

7. Was een herbruikbaar mondkapje na gebruik zo snel mogelijk op 60 graden, bewaar het in de tussentijd in een afgesloten zakje.

dropship

Extra tip: krijg je last van je huid bij het dragen van een mondkapje? Gebruik dan Kruidvat Cetomacrogol Crème. De crème verzacht en beschermt, houdt je huid soepel en voorkomt uitdroging.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer