5 praktische tips bij reuma

Reuma tips

Hoe verlicht je de pijn bij reuma?

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben reuma. Veel mensen denk dat je grijs en op leeftijd moet zijn om reuma te krijgen, maar niets is minder waar. Ook steeds meer jonge mensen hebben een reumatische aandoening. Gelukkig kun je de klachten met deze praktische tips verlichten.

Wat is reuma?

Reuma is eigenlijk een verzamelnaam. Onder reuma vallen verschillende aandoeningen aan spieren, pezen en gewrichten. Bekende reumatische aandoeningen zijn artrose, artritis, fibromyalgie, jicht en de ziekte van Bechterew.

Je herkent reuma aan de volgende symptomen:

  • Pijn in spieren en gewrichten
  • Pijnlijke en stijve spieren en gewrichten bij het opstaan
  • Warme en dikkere gewrichten

Er zijn verschillende vormen van reuma. Eén van de meest voorkomende vormen is artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten aangetast. Hierdoor wordt bewegen pijnlijk.

Wil je meer weten over artrose? In Duivelsklauw bij artrose vertelt Mieke haar verhaal.

Reuma tips

Tips bij reuma

Reuma is een pijnlijke aandoening. Het is belangrijk om deze aandoening vroeg te herkennen. Zo kan je ook eerder starten met een behandeling. Neem pijnlijke gewrichten, spieren en pezen dan ook serieus en vraag je huisarts om advies.

Heb je een reumatische aandoening? Dan kunnen de volgende tips je pijn verlichten:

1. De belangrijkste tip: blijf bewegen. Dit geldt voor bijna alle vormen van reuma. Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten soepel. Ga bijvoorbeeld elke dag een stukje wandelen. Luister daarbij wel goed naar je lichaam.

2. Warmte verlicht de pijn. Veel mensen met een reumatische aandoening voelen zich beter in een warm land. Dan is emigreren natuurlijk een optie, maar ook een warm bad kan pijnlijke spieren verlichten. Let er daarnaast op dat je zo min mogelijk in koude en vochtige ruimtes komt.

3. Let goed op je houding. Gebruik je spieren en gewrichten op de juiste manier. Een fysiotherapeut kan je hiervoor tips geven. Let er ook op dat je goede schoenen draagt die je de steun geven die je nodig hebt.

4. Gebruik hulpmiddelen. Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die het leven met een reumatische aandoening makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan penverdikkers , een tube uitknijper en handvatverdikkers voor je bestek. Deze kleine dingen maken je leven een stuk makkelijker.

5. Ook zijn er verschillende middelen op de markt die de pijn kunnen verzachten. Denk aan eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol, maar ook ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen. Daarnaast zijn er ook diverse producten voor gewrichtspijn zoals A.Vogel Atrosan Tabletten*.

*Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer