4 dingen die je niet moet doen bij wratten

Wortie wratten

En de dingen die wél helpen bij wratten

Wratjes, heb jij ze wel eens? De meeste mensen wel. Wratjes komen veel voor op je handen en voeten, maar kunnen ook op bijvoorbeeld je gezicht voorkomen. Ze zijn heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Lees hier wat je zeker niet moet doen als je wratten hebt. En wat je juist wel kan doen.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes op je huid. Ze worden veroorzaakt door een virus. Deze loop je gemakkelijk op in ruimtes zoals zwembaden en gymzalen. Wratten zijn namelijk heel besmettelijk. Door het virus krijg je een infectie op je huid die herkenbaar is aan een bultje. Tussen de besmetting en het ontstaan van de wrat zit vaak enkele maanden.

Gelukkig zijn wratten niet gevaarlijk. Maar ze kunnen wel jeuken en ze zijn niet mooi. Zeker bij wratten op je handen of in je gezicht schaam je je vaak. Je kunt ze maar moeilijk verbergen.

Wratjes handen

Dit moet je niet doen bij wratten

Wratten zijn vervelend en vaak schaam je je ervoor. Heb je een wratje? Doe dit dan zeker niet:

  • Krabben. Het virus verspreidt zich zo gemakkelijk over je huid en er kunnen dan meerdere wratjes ontstaan.
  • Met blote voeten in openbare ruimtes zoals een zwembad of sportschool lopen. Je vergroot zo de kans op meer wratten en besmet anderen. Draag daarom slippers of gymschoenen.
  • Slecht afdrogen. Droog je handen en voeten na het wassen en zwemmen altijd goed af, ook tussen je tenen en vingers. Wratten houden van vochtige plekken.
  • Nagelbijten en duimzuigen zorgen voor een snellere verspreiding van wratten.

Wat moet je dan wel doen bij wratten?

Een goede hygiëne is heel belangrijk bij het voorkomen van wratten. Was daarom regelmatig je handen en droog je voeten goed af na het douchen. Draag slippers of gymschoenen in openbare ruimtes. Heb je de huid met het wratje aangeraakt? Was dan direct daarna altijd goed je handen voor je iets of iemand anders aanraakt.

Tip: Schaam je je voor een zichtbaar wratje op je handen? Plak er dan een pleister overheen. Niemand die het wratje ziet en je verkleint zo de kans op verspreiding.

Behandel wratten met Wortie

Wratten gaan meestal binnen twee jaar vanzelf weer weg. Wil je hier niet op wachten? Gebruik dan Wortie*. Met Wortie behandel je thuis wratten gemakkelijk, precies en effectief in slechts 25 seconden. Wortie is makkelijk in gebruik. Je bevriest de wrat met de precisiepunt. Per wrat is één behandeling al voldoende.

*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer