De beste tips voor de mooiste winterfoto’s

header

Schiet de mooiste plaatjes in de winter

Bij de winter denk je aan prachtig besneeuwde landschappen, bevroren wateren en temperaturen onder nul. Hoewel we dit in de Nederlandse winters vaak weinig zien, is het toch een mooi seizoen om foto’s te maken. En met deze tips worden je winterse plaatjes nog mooier!

Voor je op pad gaat

In de winter zijn de temperaturen meestal laag, soms zelfs onder het vriespunt. Ga je op pad om foto’s te maken? Kleed je dan goed aan. Je staat tijdens het fotograferen vaak stil en moet soms op de koude grond liggen om dat ene mooie beeld vast te leggen. Thermokleding, handschoenen, een winddichte jas en gevoerde schoenen of laarzen zijn zeker geen overbodig luxe.

Op tijd uit bed

Winterse landschappen zijn vroeg in de ochtend vaak prachtig door de ochtendmist. Perfect voor winterse foto’s! Je hebt misschien geen zin om uit je warme bed te stappen, maar voor de mooiste foto’s is dat wel een aanrader. Heeft het gesneeuwd? Dan moet je zeker vroeg je bed uit. De sneeuw is dan nog niet vertrapt of gesmolten.

Tip: Gebruik de ochtendzon als tegenlicht voor een bijzonder effect in je foto.

Sfeerbeeld-1

Wat zet je op de foto?

In de winter zijn de typische sneeuwfoto’s en foto’s van mensen op het ijs toch het ideale plaatje. Maar vergeet niet dat de bevroren takken, vogeltjes bij vetbolletjes en andere lekkernijen en kale bomen ook prachtig zijn!

Het licht in de winter

Als je in de winter gaat fotograferen, worden je foto’s snel onderbelicht. Hier kun je wat aan doen door met de witbalans te spelen. Op veel camera’s heb je automatische witbalansfuncties. Probeer de verschillende functies uit en kijk welke voor jouw foto het beste is. Nog handiger is het om zelf de witbalans in te stellen. Hiermee bepaal je heel nauwkeurig voor welk witbalans je in je foto gaat.

Is de kou een probleem voor je camera?

Je camera is goed bestand tegen de kou, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Het eerste is je warme adem. Let op dat je hiermee niet het scherm, de zoeker of lens laat beslaan. Hou je adem daarom in als je dicht bij je camera bent.

Sfeerbeeld-2

Ook kan de lens beslaan als je een warme ruimte binnengaat. Als de overgang van koud naar warm te plotseling is, kan de elektronica zelfs beschadigen. Warm je camera daarom langzaam op. Stop hem buiten alvast in je cameratas en laat hem zo wennen aan de warmere temperatuur. Zet de camera dan in een ruimte waar de verwarming niet aanstaat. Als je de tas met je camera daarna meeneemt naar een verwarmde ruimte, open je de rits steeds een stukje verder om zo je camera geleidelijk op te warmen.

Tip: Als het koud is, raken je batterijen sneller leeg. Vergeet daarom niet om extra batterijen mee te nemen en bewaar deze op een warme plek (zoals je binnenzak).

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer