De beste tips en tricks voor foodfotografie

header

Je eten fotograferen was nog nooit zo makkelijk

Loopt het water jou ook al in de mond bij het zien van al die prachtige foto’s in een kookboek? Lees dan snel door. Wij hebben hier namelijk de beste tips voor je verzameld voor het fotograferen van je eten.

Tips voor het fotograferen van eten

Culinaire fotografie is niet makkelijk, maar wel heel leuk. Zeker als je gek bent op koken en foto’s maken. Dit zijn onze beste tips:

1. Bereid je goed voor. Bedenk van tevoren wat het doel van je foto is en hoe je het gerecht wil fotograferen. Zo kan je direct aan de slag als het gerecht klaar is.

2. Denk na over de styling. Kies een mooi bord of een prachtige schaal en zorg voor zo min mogelijk afleiding hier omheen. Kijk goed of de vormen en kleuren van het gerecht bij elkaar passen en mooi uitkomen.
Extra tip: Kijk hoe andere foodfotografen eten fotograferen. Hier kun je veel inspiratie opdoen.

3. Maak de foto’s bij daglicht en vermijd het gebruik van de flitser. Het is het makkelijkst om binnen bij een groot raam te fotograferen. Buiten heb je last van schaduwen door de zon en door de wind kan je garnering wegwaaien.

Sfeerbeeld-1

4. Laat het eten goed uitkomen. Mooi eten is de basis van een goede foto. Kleurrijke garnering geeft je foto een mooie uitstraling. Laat de kleur van je groente mooi uitkomen door de groente na het koken even te laten schrikken in koud water. Ook kan je bij sommige gerechten met een kwastje nog wat olijfolie aanbrengen. Hierdoor krijgt het eten extra glans en dat ziet er op de foto’s mooi uit.

5. Durf vanuit verschillende standpunten te fotograferen. Ook eten heeft namelijk altijd zijn beste kant. Bij sommige gerechten is dat recht van voren, bij andere iets van onderen of juist van bovenaf.

6. Met de macro-functie fotografeer je van dichtbij. Je herkent deze functie op je camera aan de bloem. Hiermee komt je eten mooi uit.

7. Wil je je je gerecht nog mooier laten uitkomen? Kies dan voor een beperkte scherptediepte. Gebruik een groot diafragma en maak de foto van dichtbij. Hierdoor blijft het voorste deel scherp en vervaagt het achterste.

Sfeerbeeld-2

Bundel je mooiste foto’s in een receptenboek

Ben je trots op het resultaat en heb je prachtige foto’s van je eten gemaakt? Bundel deze dan in een prachtig recepten fotoboek. Zo heb je meteen al je favoriete recepten bij de hand. Leuk voor jezelf, maar natuurlijk ook leuk om cadeau te doen.

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer