Wat is jouw perfecte kopje koffie?

wat-is-jouw-perfecte-kopje-koffie-header

Van koffieplant tot het perfecte bakkie

Als je wakker wordt, zet je dan ook als eerste een bakje koffie? Je leeft helemaal op als de heerlijke geur je neus binnendringt. Herkenbaar? Veel mensen kunnen niet zonder koffie. Wist je dat er in de hele wereld elke dag zo’n 1,6 miljard kopjes koffie worden gedronken? Veel hè? De koffieboon, branding en bereiding bepalen wat voor jou het perfecte kopje koffie is. Hier ontdek je er alles over.

Van koffieboon tot koffie

In meer dan zeventig verschillenden landen worden koffieplanten geteeld. De grond, de hoogte en het klimaat hebben veel invloed op de smaak. Staat een koffieboom bijvoorbeeld naast een sinaasappelplantage? Dan smaakt de koffie vaak wat zoeter.

Aan de koffieplant groeien koffiebessen. Als deze bessen rijp genoeg zijn, worden ze geoogst. In het hart van elke koffiebes zitten twee koffiebonen. Deze bonen worden geweekt en gewassen om ze van het vruchtvlees van de bes te ontdoen. Hierna worden de koffiebonen enkele weken in de zon gelegd om te drogen. Het is daarna de koffieboon die we allemaal kennen.

Wist je dat koffiebonen eigenlijk groen van kleur zijn? Door het brandingsproces worden ze donkerder en krijgen ze een bruine kleur.

Verschillende soorten koffiebonen

Er zijn meer dan vijftig soorten koffiebonen. Toch worden er slechts twee gebruikt voor de koffie die we kennen. Dit zijn Arabica en Robusta. De Arabicaboon is wat zachter en zoeter van smaak en populairder dan de Robusta. De Robustaboon staat bekend om zijn stevige smaak. Deze koffieboon bevat ook meer cafeïne dan de Arabica. Veel koffiesoorten bevatten alleen Arabicabonen of een mix van Arabica- en Robustabonen.

Light, medium of dark roast?

Naast de verschillende koffiebonen zijn er ook verschillende brandingsprocessen. Deze worden vaak op de verpakking omschreven als light roast, medium roast en dark roast. Deze mate van branding geeft de koffie een unieke smaak.
Light roast koffiebonen zijn licht van kleur. De bonen zijn maar kort en op lage temperatuur gebrand. Hierdoor komt de natuurlijke smaak van koffie naar voren.
Medium roast koffiebonen zijn wat donkerder van kleur en langer gebrand. Hierdoor is de natuurlijk smaak nog steeds te proeven, maar krijgen ook de aroma’s die door het branden ontstaan meer kans.
Dark roast koffiebonen zijn heel donker van kleur. De bonen zijn lang en op hoge temperatuur gebrand. Hierdoor krijgen ze een speciaal olielaagje. De natuurlijke koffiesmaak is vervangen door de aroma’s van het branden. Deze bonen zijn vol en bitter van smaak.

wat-is-jouw-perfecte-kopje-koffie-sfeerbeeld

Manier van bereiden

Als laatste bepaalt de manier van bereiden hoe je koffie smaakt. Twee bekende bereidingen zijn Espresso en Lungo. Bij een Espresso wordt een klein kopje koffie onder hoge druk bereid. Deze koffie is zeer krachtig van smaak. Voor een Lungo wordt een speciale maling en extra veel water gebruikt. Deze bereiding is dan ook perfect als je extra lang van je koffie wilt genieten.

Van welke koffieboon, branding en bereiding je ook houdt, in het ruime assortiment van Douwe Egberts koffie vind je alles terug. Probeer bijvoorbeeld de Lungo Original, Lungo Intens en Espresso Krachtig capsules. Met deze aluminium capsules bereid je in een handomdraai je perfecte kopje koffie! Bekijk de producten snel in onze webshop.

Bekijk uit de categorie Foods & Drinks ook:

Reageer