De geschiedenis van de onderbroek

Header Anni Rolfi

Van slobberbroek tot invisible ondergoed

Waarschijnlijk draag jij elke dag ondergoed. Maar wat weet jij eigenlijk over de geschiedenis van dit kledingstuk? De onderbroek heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt. We nemen je mee terug in de tijd.

Onze tip: Het mooie Anni Rolfi Invisible Microfiber Singlet is onzichtbaar onder je kleding. Het singlet heeft een ultiem draagcomfort en past bij iedere gelegenheid.

van 0.00 7.99

De eerste onderbroek

Vanaf de oertijd willen mensen hun lichaam al bedekken en versieren. Maar de echte onderbroek kennen we sinds de middeleeuwen. Ruim 500 jaar geleden had de eerste mannenonderbroek de looks van een slobberbroek. Ook de onderbroek van de vrouw zat erg los, maar anders dan de variant voor mannen had deze een ‘cut cross’: een gat bij het kruis. Dit gat gaf meer comfort bij het plassen in de wc’s, die zich toen buitenshuis bevonden. Later werden de mannenonderbroeken korter en strakker, om het verschil met de onderbroek van de vrouw duidelijker te maken.

Hoewel de onderbroek al rond het jaar 1400 werd geïntroduceerd, werd het pas vele jaren later, rond 1830, ‘normaler’ om een onderbroek te dragen. Het dragen van een onderbroek was voornamelijk weggelegd voor de rijken en voor mensen van hoge komaf.

In 1850 kwamen er nieuwe onderbroeken voor vrouwen op de markt. Net als bijna 500 jaar eerder met een gat bij het kruis en voor rijkere vrouwen, maar dankzij de emancipatie werden deze wat korter en dus spannender.

De twintigste eeuw

De onderbroek ontwikkelde zich snel verder. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1939 verscheen de eerste string. Deze werd tijdens de tentoonstelling gedragen door danseressen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen de ontwikkelingen even stil, maar in 1950 wilde Parijs een groot voorbeeld in de mode worden met kanten slipjes met versiersels. Filmsterren en fotomodellen werden de levende advertenties voor lingerie.

De lingerie-industrie werd steeds groter. Dankzij nieuwe technieken en snellere werkmethoden kreeg ondergoed nieuwe vormen. Synthetische stoffen werden uitgevonden en ondergoed kreeg grenzeloze functies. De wensen van vrouwen in smaak, functie en comfort werden beantwoord.

Rond sfeerbeeld Anni Rolfi

Onzichtbaar onder kleding

Eén van deze wensen is dat ondergoed niet zichtbaar is onder kleding. Eerder zag je vaak de lijnen van je ondergoed bij je billen door je broek heen. Met de invisible onderbroek is dat probleem verleden tijd.

Het naadloze ondergoed is nu niet meer weg te denken en wordt steeds populairder. Je hoeft niet meer na te denken welk ondergoed je onder dat mooie strakke jurkje draagt, want het juiste ondergoed is er.

Bekijk uit de categorie Fashion ook:

Reageer