Kruidvat Blog

Dit zijn de beste soorten batterijen

Header - Dit zijn de beste soorten batterijen

Welke batterij heeft jouw apparaat nodig?

Je afstandsbediening, epileerapparaat, de boormachine en het speelgoed van je kindje, allemaal hebben ze batterijen nodig om te functioneren. Op de verpakking en het apparaat staat vaak aangegeven wat ze nodig hebben. Maar welke soorten batterijen zijn er eigenlijk allemaal en wat is de beste? Je ontdekt het hier.

Zinkkool-, alkaline, en lithium-batterijen

Niet-oplaadbare wegwerpbatterijen zijn meestal gemaakt van zinkkool, alkaline of lithium. De zinkkoolbatterij is de goedkoopste van de drie. Maar deze batterijen zijn enkel geschikt voor apparaten die weinig stroom gebruiken, zoals een kleine zaklamp.

Alkalinebatterijen zijn daarom een betere keuze. Ze gaan lang mee en zijn een stuk goedkoper dan lithium-batterijen. Maar deze laatste gaan nog langer mee: tot wel zeven keer langer dan alkalinebatterijen. Lithium-batterijen zijn ideaal voor apparaten die veel stroom verbruiken en blijven ook goed werken bij temperaturen onder het vriespunt. Ze zijn daarentegen wel duurder dan alkalinebatterijen.

Verschillende soorten batterijen

Als je batterijen koopt, zie je op de verpakking vaak letters staan zoals AA en AAA. Deze duiden het soort batterij aan. Er zijn allerlei soorten:

  • AA-batterijen komen het meest voor, je vindt ze vaak in je afstandsbediening, wekker en zaklamp. Ze zijn 1,45 bij 5,05 centimeter en worden ook wel penlite-batterijen genoemd. De alkaline-variant heeft internationaal de code LR6 en de oplaadbare variant de code HR6.
  • AAA-batterijen zijn kleiner dan AA-batterijen. Niet voor niks worden ze daarom ook wel microbatterijen genoemd. Je vindt ze terug in bijvoorbeeld je afstandsbediening, speelgoed of mp3-speler. Dit kleine batterijtje is 1,05 bij 4,45 centimeter en is internationaal bekend onder LR3 (alkaline) en HR3 (oplaadbaar).
  • C-batterijen komen maar weinig voor en zijn 2,62 bij 5 centimeter. Ze zijn daarmee een stuk dikker dan AA- en AAA-batterijen. Internationaal worden ze aangeduid als LR14 (wegwerp) en HR14 (oplaadbaar).
sfeerbeeld - Dit zijn de beste soorten batterijen
  • Nog dikker is de D-batterij. Deze grote staafbatterij is 3,45 bij 6,15 centimeter. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld professionele zaklampen. Internationaal hebben ze de code LR20 (wegwerp) en HR20 (oplaadbaar).
  • Eén van de kleinste batterijen is de N-batterij. Deze is 1,15 bij 2,9 centimeter en heeft de internationale batterijcode LR1 (niet-oplaadbaar) en HR1 (oplaadbaar).
  • Apparaten die veel gebruikt worden en een hoog energieverbruik hebben, hebben vaak een krachtige 9V-blokbatterij. Deze batterij is 2,65 bij 1,75 bij 4,8 centimeter en is daarmee als een van de weinige batterijen niet rond. Je vindt ze terug in bijvoorbeeld je rookmelder. De internationale code voor de alkaline-variant is LR61 en de oplaadbare variant is de 6LR61.
  • Knoopcelbatterijen zijn kleine, ronde batterijen die veel gebruikt worden voor bijvoorbeeld autosleutels en horloges.
  • Hoorbatterijen zijn kleine knoopcelbatterijen die gebruikt worden voor hoortoestellen.

Wat zijn de beste batterijen?

Voor je apparaten heb je altijd batterijen nodig die passen. Kies daarom altijd de soort die op de verpakking of op het apparaat staat aangegeven. Voor welk merk je kiest, bepaal je zelf. Kijk goed naar waar de batterijen van gemaakt zijn, hoe lang ze meegaan en of het wegwerp- of oplaadbare batterijen zijn.

Tip: zorg ervoor dat je in ieder geval altijd een voorraadje AA- en AAA-batterijen in huis hebt. De meest voorkomende huishoudelijke apparaten hebben deze nodig. Als je afstandsbediening dan ineens niet weer wilt zappen of het op afstand bestuurbare autootje van je kindje niet meer rijdt, heb je altijd nieuwe batterijen bij de hand. Koop ze in een handige voordeelverpakking, zo heb je altijd een voorraadje en ben je voordeliger uit. Bewaar ze op kamertemperatuur.

close

Volgende

Welke SD-kaarten zijn handig om te gebruiken?