BLOG Kruidvat

Welk parfum past het beste bij jou?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 06/12/2021

Wie is er nu geen liefhebber van een heerlijk parfum? Het is dan ook niet gek dat een luchtje al jaren een van de meest populaire cadeautjes is om te geven en te krijgen. Maar het kan best lastig zijn om een geschikt parfum te vinden, zowel voor jezelf als voor een ander. Voor welke geur ga je? Past de geur bij de omgeving waar hij gedragen wordt? En waar moet je op letten bij het parfum zelf? Ontdek in deze blog hoe je het perfecte parfum vindt. 

Ontdek de verschillende geurnoten

We beginnen bij het begin: de geurnoten. Deze term wordt vaak gebruikt om de verschillende geurlagen te benoemen. Parfums bestaan altijd uit drie verschillende geurnoten. Elke noot voegt een uniek element aan het parfum toe:

 • Topnoten ruik je direct na het opspuiten. Ze zijn vaak fris en licht. Na een uurtje zijn de topnoten verdwenen.
 • Hartnoten vormen het karakter van een geur. Ze zijn voller en rijker dan de topnoten en je ruikt ze tot wel vier of vijf uur.
 • Basisnoten geven de geur diepte en zorgen dat hij nog langer blijft hangen.
Parfum piramide

Wil je écht weten hoe een geur ruikt, heb dan even geduld. Pas als de topnoten zijn vervlogen ontdek je hoe een geur zich heeft ontwikkeld. Pas dan kun je beslissen of je deze geur lekker vindt. Neem dus vooral de tester mee naar huis en ruik er op een later moment nog een keer aan. Nog steeds heerlijk? Dan is dit waarschijnlijk je geur.

Matcht het parfum bij de persoon?

Een parfum is meer dan alleen een lekkere geur. Het luchtje moet ook passen bij de gelegenheid, iemands karakter of hoe iemand zich graag wil presenteren. Geuren kan je opdelen in vier verschillende categorieën:  

 • Bloemige geuren;
 • Frisse geuren;
 • Aromatische geuren;
 • Houtachtige geuren.

Bloemige geuren

Bloemige geuren zijn supervrouwelijk. Parfums met een bloemig karakter zijn perfect voor vrouwen die dol zijn op romantiek. Deze geur is ideaal voor de koudere avonden, feestjes of als je heerlijk lang gaat tafelen. Ook zijn bloemige geuren erg geschikt voor op de werkvloer. Geef je een bloemig parfum als cadeau? Dan is de Dior J’adore geschenkset een hele aantrekkelijke keuze.

Frisse geuren

Frisse geuren vallen vaak goed in de smaak bij sportievelingen en buitenmensen. Ze zijn ook heel geschikt voor alledaags gebruik en daarom geliefd bij zowel mannen als vrouwen. Frisse geuren verspreiden zich gelijkmatig en zijn niet extreem zwaar. Dit maakt ze perfect om overdag te dragen, op kantoor of als on-the-go parfum als je veel reist. De David Beckham Instinct Eau de Toilette is perfect voor mannen die op zoek zijn naar zo’n geur. Voor vrouwen is de Nina Ricci L’Air Du Temps een geschikte keuze.

Aromatische geuren

Aromatische geuren zijn krachtig, zwaar en sensueel. Aromatische geuren staan ook wel bekend als kruidige of oriëntaalse geuren. Het kruidige is erg typerend voor veel mannelijke parfums. Oriëntaals weer voor vrouwelijke geuren. Aromatische geuren zijn geschikt voor mannen en vrouwen die houden van spanning en verleiding. Ze zijn ideaal voor een avondje stappen of een romantisch diner voor twee. Dolce & Gabbana Intenso Pour Homme is een heerlijk parfum voor mannen en past perfect bij deze gelegenheden.

Houtachtige geuren

Houtachtige geuren worden vaak beschreven als warm, mysterieus en puur. Deze geuren waren altijd al erg populair onder mannen, maar zijn de laatste tijd ook erg in trek bij vrouwen. Door het warme karakter van de geur is hij niet alleen ideaal voor de winterdagen, maar ook voor avonden, feestjes, formele bijeenkomsten of gewoon alledaags op kantoor. Je geeft houtachtige geuren cadeau aan sterke en zelfverzekerde mannen én vrouwen. Geef je het parfum cadeau aan iemand die zijn mannetje staat? Dan is de klassieker Hugo Boss The Scent geschenkset de ideale keuze.

Waar breng je een parfum aan?

Het aanbrengen van een parfum moet plezierig en ontspannen zijn. Een klein ritueeltje. Het is een heerlijk moment voor jezelf. Maar waar breng je het parfum aan voor een optimale geurbeleving? Wij hebben de belangrijkste plekken voor je op een rijtje gezet.

 • Spray het parfum op je nek en sleutelbeen. Houd het flesje minstens 30 centimeter van je huid.
 • Breng het parfum aan beide kanten van je nek en achter je oren aan. Hier vind je ‘pulse points’. Dit zijn punten waar je huid het warmst is en de geur dus lang blijft zitten.
 • Ook je polsen zijn een ‘pulse point’ en houden de geur lang vast.
 • Houd het parfumflesje op 30 centimeter afstand om het op je haar aan te brengen.
 • Laat jij je benen graag zien? Spray het parfum dan in je knieholtes. Hier liggen de aderen dicht onder je huid, waardoor je huid warmer is. De geur is intenser[LA1] .
 • Ook ideaal voor in de zomer: parfum op je voeten en enkels. De geur blijft je dan langzaam achtervolgen, de hele dag lang.

Tip: Wil je langer van de geur genieten? Dan helpt het niet om elk uur je luchtje opnieuw aan te brengen. Kies ervoor om de geur te ‘layeren’. Dit kan gemakkelijk met een geschenkset. Je brengt de geur in laagjes op. Je begint met de douchegel, dan de bodylotion en sluit af met het parfum. Zo blijft een geur veel langer hangen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Schitteren met de feestdagen: 4 feestkapsels ...
close

Next

So this is Smokey Eyes