BLOG Kruidvat

Wat is vegan cosmetica?

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 18/05/2018
Vegan cosmetica

Wanneer is je make-up of dagcrème vegan?

Zijn jouw make-up en andere verzorgingsproducten niet op dieren getest? Goed bezig! Steeds meer mensen kiezen voor diervriendelijke cosmetica. De term vegan duikt dan ook steeds vaker op. Maar wanneer spreken we van vegan beautyproducten?

Geen dierlijke producten

Vegetariërs eten geen vlees, vis en gelatine. Veganisten gaan nog verder en gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Niet als voeding, maar ook niet in hun kleding, verzorgingsproducten of make-up. Vegan producten passen goed bij hun levensstijl. Maar ook als je geen veganist bent, kun je kiezen voor diervriendelijke vegan producten.

Wat is vegan cosmetica?

Voor vegan producten zijn geen dieren gedood of gebruikt. De producten bevatten daarnaast geen dierlijke ingrediënten, ook niet van nog levende dieren of dieren die ‘diervriendelijk’ verzorgd worden. Zo weet je zeker dat er geen dierenleed is geweest bij het ontwikkelen van je vegan shampoo, make-up of dagcrème.

Sfeerbeeld-3-Vegan

Vegan vs. dierproefvrij

Vegan producten zijn dierproefvrij, maar dierproefvrije producten zijn niet altijd vegan. Deze begrippen worden soms door elkaar gehaald. Dierproefvrije cosmetica kan dierlijke ingrediënten bevatten en is daarom niet vegan. Op een rijtje:

  • Dierproefvrije cosmetica is vrij van dierproeven
  • Vegetarische cosmetica bevat geen ingrediënten van dode dieren
  • Veganistische (vegan) cosmetica is vrij van dierproeven en bevat geen ingrediënten van dode of levende dieren
vegan

Zo zie je of een product vegan is

Steeds meer producten hebben een speciaal logo op hun verpakking staan. Hiermee geven ze aan vegan te zijn. Er zijn twee betrouwbare logo’s. De eerste is die van de Vegan Society en de tweede van dierenrechtenorganisatie PETA. De PETA heeft zowel een logo voor dierproefvrije producten als voor vegan producten.

Naast het logo kun je ook naar de ingrediënten kijken. Sommige ingrediënten hebben geen plantaardige of synthetische oorsprong en zijn dus niet vegan.

Zie je deze op de verpakking staan? Dan is het product niet vegan:

  • Bijenwas (beeswax, cera alba)
  • Honing (honey, mel)
  • Karmijn (carmine, CI75470)
  • Keratine (keratin)
  • Lanoline (lanolin, lanolate)
  • Zijde (silk)

Bron: www.naoki.nl

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Flawless contouring
close

Next

Zo krijg je fleeky mannenwenkbrauwen