BLOG Kruidvat

#RethinkFashion. Duurzaam omgaan met je kleding: zo doe je dat!

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 25/07/2022

Duurzaam omgaan met je kleding: zo doe je dat!

Zeg eens eerlijk, hoeveel kleding ligt er in jouw kledingkast? En hoeveel daarvan draag je ook echt? Dat ene jurkje komt alleen uit de kast als je een chiq etentje hebt, dat topje heb je eigenlijk al meer dan een jaar niet gedragen en wat eens je favoriete shirt was, ligt nu verwassen in een hoekje gepropt. Wil jij duurzamer met je kleding omgaan? Lees dan snel door voor de beste tips.

De impact van kleding op het milieu

Shop jij ook zo graag? Soms ‘moet’ je die nieuwe jeans gewoon hebben of kan je dat ene T-shirt echt niet laten hangen. We kiezen steeds meer voor fast fashion, waarbij kleding maar kort gedragen wordt. Maar dit heeft invloed op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat als je elk jaar zes kledingstukken minder zou kopen, je maar liefst 40 kg CO2 bespaart?* Ook is er voor de productie van kleding onder meer energie, water en brandstof nodig waardoor het milieu belast wordt. Tijd dus om wat duurzamer met onze kleren om te gaan. Tijd voor #RethinkFashion!

3 tips om duurzamer met je kleding om te gaan

Wil jij een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld? #Rethinkfashion: Re-wear, re-use of re-cycle je oude kleding. Deze tips helpen je hiermee op weg:

  1. Was je kleding op de juiste manier
  2. Geef kleding die je niet meer draagt weg
  3. Geef je kleding een tweede leven door ze te verven

Was je kleding op de juiste manier

De eerste stap is goed voor je kleding te zorgen. Als je je kleren volgens het wasvoorschrift wast en het juiste wasmiddel gebruikt, gaan ze langer mee. Zo zorgt het wasmiddel van Fleuril ervoor dat je kleding tot wel drie keer langer meegaat. Fleuril vernieuwt de kleuren, versterkt de vezels en verbetert hun elasticiteit. Zelfs al ruwe vezels worden weer glad.
Shop Fleuril nu voordelig in onze webshop. Deze week krijg je bij aankoop van twee flessen Fleuril wasmiddel een gratis Fashion Chain tas! Deze tas is ontworpen door duurzaam modeontwerpster Taar Willoughby en gemaakt van 100% gerecyclede PET-lessen.

Geef kleding die je niet meer draagt weg

Is je kleding nog mooi, maar draag je het zelf niet meer? Geef het dan weg, bijvoorbeeld aan vrienden of familie. Start je eigen fashion chain waarbij je kleding aan elkaar doorgeeft. Vul een tas met kleding (bijvoorbeeld de duurzame Fleuril Fashion Chain tas!), haal eruit wat je gaat dragen, doe er weer wat bij en geef de tas door. Ideaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt die net iets ouder of jonger zijn dan die van je vriendin of als je dezelfde maat hebt als je zus.
Ook kun je kleding die je niet meer draagt aan een onbekende weggeven, bijvoorbeeld via de plaatselijke weggeefhoek op Facebook. Vaak is er wel zo’n initiatief bij jou in de buurt.

Geef je kleding een tweede leven door ze te verven

Is dat zwarte shirt verwassen en niet zo mooi meer als eerst? Of vind je die basic witte top wel erg saai? Geef je kleding dan een tweede leven door het te verven met Dylon textielverf. Hiermee maak je je zwarte kleding weer perfect zwart of maak je heel eenvoudig je eigen tie dye T-shirt. In een wasomdraai heeft je kleding een nieuwe kleur! Veel influencers uit de Kruidvat Squad gingen je voor en zijn fan van Dylon. Bekijk hier hun ervaringen.

Meer weten over het verven van je kleren? Lees dan in Welke kleding kan je verven? welke textielsoorten geschikt zijn en wat de basisregels zijn.

#RethinkFashion: hoe duurzaam ga jij met je kleding om?

Je was je er misschien niet van bewust, maar alle kleding die je in je kast hebt liggen heeft impact op het milieu. En waarschijnlijk meer dan je denkt. Zorg daarom goed voor je kleren zodat ze lang meegaan. Passen kleren niet meer of heb je ze nooit aan? Kijk dan of je er iemand anders blij mee kunt maken. Je kunt ze daarnaast ook een tweede leven geven door ze te verven. Zo worden we allemaal steeds duurzamer!
*Bron: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/kleding/zo-schaadt-kleding-het-milieu/

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nieuw voor krullen! Zenner Loves Curls
close

Next

Een matte lipstick die je lippen niet uitdroo...