BLOG Kruidvat

Mamadagboek aflevering 6: op eigen kracht verder na je kraamweek

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 11/07/2022

Op eigen kracht verder na je kraamweek

Daar gaat ze dan: je zwaait je kraamhulp voor de laatste keer uit. Je kraamtijd zit er helaas op. Dit betekent dat je het vanaf nu alleen mag gaan doen. Maar hoe pak je dit aan? In deze BLOG vertellen Dyantha en Sanne over hoe zij deze periode tegemoet gaan.

Je eigen ritme weer oppakken

Waar de kraamhulp eerst nog veel werk van je kon overnemen, is het nu de bedoeling dat je dit zelf gaat doen. Heb je een partner die naar zijn werk moet, dan kan dat ook best even wennen zijn. Je oude ritme oppakken kan best lastig zijn in het begin, vooral nu je er soms alleen voor staat met een kleine baby. Toch kan het hebben van een routine, zeker als je al kinderen hebt, je helpen. De volgende punten zijn belangrijk om terug te laten komen in je dagelijkse routine:

• Plan rustmomenten in
• Blijf dingen ondernemen
• Zorg goed voor jezelf

Plan rustmomenten in

Eerst stuurde de kraamhulp je nog naar bed, maar nu moet je er zelf op letten dat je genoeg rust pakt. Het is erg aantrekkelijk om even snel een wasje te doen of te stofzuigen op het moment dat je kindje even slaapt, maar dit is ook een perfect moment om zelf even een dutje te doen of met een boek op de bank te gaan zitten.

Blijf dingen ondernemen

Het alleen thuiszitten met een pasgeboren baby kan best zwaar zijn, ook mentaal. Of misschien vind je het wel lastig om met een klein kindje eropuit te gaan. Je bent immers niet zo 1-2-3 de deur uit. Toch is het belangrijk om dingen buiten de deur te blijven ondernemen, zowel met als zonder je kleintje. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken, spreek af met een vriendin en plan vooral wél die kappersafspraak in. Het ‘onder de mensen’ zijn en niet 24/7 bezig zijn met je kindje kan een erg fijne afwisseling zijn.

Zorg voor jezelf

Het is heerlijk om in die bubbel te zitten met je kleintje, maar vergeet jezelf niet. Het kan erg verleidelijk zijn jezelf weg te cijferen en je te focussen op de baby, maar juist door even de tijd te nemen om jezelf te verzorgen merk je dat je je energieker gaat voelen en meer zin hebt om dingen te ondernemen. Zorg ook voor voldoende beweging, hydratatie en gezonde maaltijden.

Ook het slikken van vitaminen tijdens je zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft kan je helpen. Je zal merken dat door hormoonveranderingen je haarconditie verandert. Je kan hiervoor extra vitamine slikken zoals de haar vitaal tabletten.

Baby’s ritme ontdekken en herkennen

Het ritme van je kindje ontdekken en herkennen kost even tijd. Je merkt op den duur dat je kindje om de zoveel tijd aangeeft dat het honger heeft, krampjes heeft, moe is etc. Het kan best spannend zijn zonder kraamhulp waar je je vragen aan kunt stellen. Wees vooral niet bang om je vragen te stellen aan familie, vrienden of het consultatiebureau. Je kan ook altijd even spieken of je vraag wordt beantwoord in een van onze kraamvragenblogs.

Tip: schrijf de belangrijkste tips en do’s en dont’s van de kraamhulp op. Zo kan je op een later moment dit altijd nog eens opzoeken.

Regeldagen en clusteren

Je kindje heeft niet altijd in dezelfde mate behoefte aan melk. Voeding verloopt niet altijd regelmatig. Op regeldagen wil je kindje vaker drinken en kan daardoor huileriger en bewegelijker zijn dan normaal. Het kan ook zijn dat je kindje dit alleen heeft op een bepaald tijdstip. Dit noem je clusteren. In deze blog leggen we uitgebreid uit wat regeldagen en clusteren zijn.

Op eigen kracht top 10

Ook na je kraamweek kan je wel wat extra tips gebruiken. Daarom hebben we weer een handig lijstje samengesteld met tips voor deze periode:

  1. Vraag en neem hulp aan van familie en vrienden.
  2. Probeer niet al je vragen op te zoeken op internet. Heb je (medische) vragen? Bel je verloskundige of het consultatiebureau.
  3. Probeer een routine op te bouwen, maar forceer het niet.
  4. Leer te vertrouwen op jezelf en je ‘onderbuikgevoel’.
  5. Maak tijd voor jezelf en ga naar buiten, zodat je niet het gevoel hebt dat je opgesloten zit in huis.
  6. Bespreek met je partner hoe hij zijn vaderschapsverlof en/of vrije dagen wil invullen.
  7. Schrijf de laatste tips die je kraamhulp heeft op zodat je het altijd nog kan terugzoeken.
  8. Zorg goed voor jezelf door te blijven bewegen, te hydrateren en gezond te eten.
  9. Plan momentjes van rust in in plaats van je druk te maken om het huishouden en andere bijzaken, die je ook uit handen zou kunnen geven.

Zo doe je het in je eentje!

Elk begin is spannend en je vraagt je vast af hoe je het moet gaan doen zonder je partner of de kraamhulp. Zorg vooral dat je een routine voor jezelf creëert en jezelf niet wegcijfert. Blijf dingen voor jezelf ondernemen. Je leert op den duur het ritme van je kindje herkennen en hoe je hier op anticipeert. Maar vooral: geniet van het ouderschap!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Mamadagboek aflevering 5 – de kraamperi...
close

Next

Hoeveel luiers gebruik je per dag?