BLOG Kruidvat

Mamadagboek aflevering 5 – de kraamperiode

Hoera: de baby is er!

Na negen maanden je kindje te hebben gedragen en na misschien wel uren hard werken is het moment dan eindelijk daar: je baby is geboren! Je wereld is in een klap veranderd en er komt enorm veel op je af. Waar moet je precies op letten? Wat doet je kraamhulp? Hoe zit het met borstvoeding? In deze video laten Dyantha en Sanne je zien hoe hun kraamperiode begon, hoe deze is verlopen en welke tips ze voor jou hebben.

De bevalling

Voor veel vrouwen is de bevalling een spannend moment. Hij begint en verloopt voor iedereen anders. Vaak begint je bevalling met wat (onregelmatige) krampen die met de tijd frequenter en heftiger worden. Zowel bij een thuisbevalling als in het ziekenhuis word je als zwangere vrouw om de zoveel tijd getoucheerd om te bepalen hoeveel centimeter ontsluiting je op dat moment hebt. Bij 10 centimeter ontsluiting heeft de baby genoeg ruimte om via het geboortekanaal ter wereld te komen. Je mag vanaf dat moment beginnen met persen. Hoelang een bevalling duurt is voor elke vrouw verschillend. Gemiddeld gezien kan het bij je eerste bevalling variëren tussen de 12 en 24 uur. Maar het kan ook korter of langer zijn. Jep: geduld is een schone zaak.

Je mag (vaak) zelf kiezen wie er aanwezig zijn bij je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan je partner, familie, vrienden of een doula/geboortecoach. Ook is er vaak een professional aanwezig zoals een verloskundige of gynaecoloog.

De kraamweek

De eerste paar uur en dagen met je nieuwe baby kunnen, naast onwijs mooi, ook erg spannend en overweldigend zijn. Als je in het ziekenhuis bent bevallen dan zul je eerst met je newborn naar huis moeten. Eenmaal thuis kan je beginnen met cocoonen, een ritme zoeken, uitrusten van de bevalling en het verzorgen van je kindje. In deze blog lees je alles over ontzwangeren.

De kraamhulp

Iedereen heeft de eerste paar dagen na de bevalling recht op een kraamhulp. Het kan voorkomen dat je ’s avonds of midden in de nacht bevalt. Dan zul je het de eerste paar uurtjes als versgebakken ouders even zelf moeten doen zonder de kraamhulp. De kraamhulp komt overdag een aantal uur en is er speciaal om de pas bevallen vrouw te ondersteunen en de ouders op weg te helpen met hun pasgeboren kindje. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke klussen, koken, helpen met de baby verschonen en wassen en nog veel meer.

Tip: Het is handig om voor je bevalling al uit te spreken wat je verwacht van een kraamhulp. Wil je juist iemand die je alles leert over de baby, iemand die jou goed in de gaten houdt, iemand die zich bekommert over bezoek of iemand die af en toe een wasje draait? Als je dit uitspreekt weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Borstvoeding of toch niet?

Borstvoeding is de beste voeding voor je pasgeboren baby. Je lichaam heeft het zo samengesteld dat je kindje alles krijgt wat het nodig heeft. Soms wilt je kindje iets meer en soms wat minder drinken. Lees in deze blog alles over deze regeldagen. Toch kiezen niet alle vrouwen hiervoor. 75% van de vrouwen geeft voor hun bevalling aan te willen gaan borstvoeden. Maar dit zakt de eerste maand na de geboorte al terug naar 46% en na drie maanden geeft slechts 29% van de vrouwen nog borstvoeding.

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen (vroegtijdig) stoppen met borstvoeding geven. Een van de redenen kan zijn dat het simpelweg niet lukt. Soms komt de melkproductie niet op gang. Het kan ook zijn dat je melkproductie te laag is, het borstvoeden pijnlijk of ongemakkelijk is of dat je andere ongemakken ervaart, zoals een borstontsteking.

Het kan ook voorkomen dat je baby zelf niet wil. Je kleintje kan bijvoorbeeld te weinig zuigkracht hebben of spruw. Wil je graag borstvoeden, maar lukt het de eerste dagen en weken niet goed? Dan kan je een lactatiedeskundige inschakelen die je hierbij kan helpen. Wil je overgaan op flesvoeding? Dan kan deze blog je helpen om meer te weten te komen over babyvoeding/opvolgmelk.

Top 10 tips voor je kraamweek

Ook voor de kraamweek hebben we weer een paar handige tips die je kunnen helpen wanneer je net bevallen bent. We hebben deze tien toppers voor je op een rijtje gezet:

  1. Laat je vooral verwennen en verzorgen
  2. Focus je op het cocoonen met je gezin
  3. Spreek voor je gaat bevallen al uit wat je graag verwacht van je kraamhulp
  4. Leg je belevenissen vast met een video of dagboekje
  5. Plan een newbornfotoshoot
  6. Probeer te slapen of een dutje te doen als er hulp in huis is
  7. Geef je over aan dingen die niet lukken. Je hoeft niet alles te doen
  8. Zorg dat je genoeg eten in huis hebt voor na je bevalling, of zorg dat er mensen zijn die voor je koken
  9. Schakel hulp van vrienden en familie in
  10. Gaat borstvoeden lastig? Schakel een lactatiedeskundige in
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Help spuitluiers voorkomen met onze nieuwe ca...
close

Next

Mamadagboek aflevering 6: op eigen kracht ver...