BLOG Kruidvat

Mamadagboek aflevering 2 – Bevallen

Read time: 4 minutes
Posted on: 28/02/2022

Bevallen: alles wat je moet weten!

Het moment is eindelijk daar. Na negen maanden zwanger zijn ga je eindelijk bevallen! Je hebt elk boek gelezen, alle spullen van de kraam- en babyuitzetlijst in huis gehaald, een bevalplan gemaakt en je partner voorbereid op elk scenario. Maar als het dan zover is kan het toch zomaar anders lopen. In deze aflevering van Mamadagboek vertellen Dyantha en Sanne over hun eerdere bevallingen, hoe ze deze hebben ervaren, wat ze ervan hebben geleerd en welke tips ze hebben voor aanstaande moeders.

Bevallen in het ziekenhuis of thuis?

Je kan, mits je geen medische indicatie hebt, zelf kiezen om te bevallen in het ziekenhuis of thuis. De ene keuze is niet beter dan de andere. Het ligt er helemaal aan wat je zelf wilt en waar je je goed bij voelt. We hebben voor beide situaties een paar voordelen op een rijtje gezet:

Thuis bevallen:

  • Je hoeft nergens heen tijdens je weeën
  • Je bent in je eigen, vertrouwde omgeving
  • Je hebt de regie grotendeels zelf in handen
  • Jij en je baby komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën
  • Je hoeft na je bevalling niet met je pasgeboren baby naar buiten of aan het verkeer deel te nemen

Bevallen in het ziekenhuis:

  • Bij complicaties hoef je niet meer vervoerd te worden
  • Je hebt sneller en beter toegang tot medische ingrepen, zoals een ruggenprik
  • Op de kraamafdeling kan je ervaringen uitwisselen met andere nieuwe moeders
  • Er is veel specialistische hulp in de buurt
  • Prettig idee om in een ziekenhuis te zijn

Je bevalplan

Je kan plannen wat je wilt, maar uiteindelijk doet de natuur het net niét zoals jij het bedacht had. Om toch nog een beetje houvast te bieden en je voor te bereiden op je bevalling kan je een of meerdere bevalplannen maken. Maak bijvoorbeeld een bevalplan voor in het ziekenhuis en een bevalplan voor thuis. In zo’n bevalplan zet je bijvoorbeeld waar je wilt bevallen, wie erbij mag zijn, in welke houding je wilt bevallen, wie de nagelstreng doorknipt, of je de placenta wilt zien of hier op een later moment iets mee wilt doen en of je medicatie wilt of juist niet. Maar ook wat er in je vluchtkoffer zit voor het ziekenhuis, of wat je thuis bij de hand wilt hebben als je je weeën probeert weg te puffen. Goed je wensen en grenzen op papier zetten, helpt je om wat meer houvast te bieden in een periode dat je eigenlijk volledig met de flow van het moment mee wilt gaan. Overhandig je bevalplan bijvoorbeeld aan een professional die je helpt. Of het nu een verloskundige is bij je thuis of een vroedvrouw in het ziekenhuis. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe beter het plan gevolgd kan worden. En als je bevalplan niet volgens de planning gaat? Geen paniek, je zal niet de eerste zijn. Zie je bevalplan vooral als richtlijnen. Wil je uiteindelijk wel pijnbestrijding terwijl dit niet in je bevalplan stond? Ga ervoor. Wilde je in eerste instantie wel familie erbij, maar zie je er toch vanaf? Dan kan de professional je helpen om wat meer privacy te creëren. Alles is mogelijk en niks staat vast. Ga vooral op je eigen gevoel af.

Wat heb je nodig?

Er zijn een paar must-haves die van pas komen bij elke bevalling. Of je dit nu thuis gaat doen of in een kraam- of ziekenhuis. De volledige lijst vind je in deze blog.

Speciaal voor je thuisbevalling

Als je thuis wilt bevallen heb je waarschijnlijk meer om handen dan wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Maar voor je thuisbevalling zijn er een aantal dingen echt onmisbaar. Zorg dus dat je dit zeker in huis hebt:

In je vluchttas zit

Wat je in je vluchttas wilt hebben is voor iedereen anders. Maar er zijn wel een paar must-haves die superhandig zijn om sowieso bij je te hebben als je naar het ziekenhuis gaat. Houdt er rekening mee dat je misschien een nachtje moet blijven. Het is dus goed om de volgende dingen in te pakken:

Rol van je partner

Niet geheel onbelangrijk: je partner. Jij bent dan wel degene die het moet doen, maar de rol van je partner kan je wel enorm helpen. Bespreek van tevoren met je partner hoe jullie het samen willen aanpakken. Wat verwacht je van hem of haar? En wat kan en wil je partner allemaal doen op bepaalde momenten tijdens je bevalling? Sommige vrouwen vinden het erg prettig als een washandje op het voorhoofd wordt geplaats, andere willen liever dat niemand ze aanraakt. Ook hier geldt weer: ga af op je gevoel en probeer zo goed mogelijk met elkaar te communiceren.

Gouden tip

Bevallen blijft een enorm bijzonder, magisch moment in je leven en we hopen natuurlijk dat ook jouw bevalling van een leien dakje gaat. Hoe goed je je ook hebt voorbereid, uiteindelijk kan je niet plannen hoe je bevalling zal verlopen. De gouden tip is dan ook: ontspannen, ontspannen, ontspannen. Je lichaam weet wat het doet en zal je er doorheen loodsen. Ga vooral mee met de flow, ontspan en geniet!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Tips voor de bips. Kruidvat helpt je om de ju...
close

Next

Nutrilon’s meest geavanceerde formule: Nutril...