BLOG Kruidvat

Hooikoortsmedicijnen gebruiken tijdens je zwangerschap, kan dat?

Header_ Hooikoortsmedicijnen gebruiken tijdens je zwangerschap, kan dat

Hooikoorts en zwanger, wij helpen je

Ben je in verwachting? Gefeliciteerd! Maar als je zwanger bent in de maanden mei t/m augustus kun je niet alleen zwangerschapskwaaltjes hebben, maar steekt misschien ook je hooikoorts de kop op. Waar je andere jaren dan de klachten verlicht met hooikoortsmedicijnen, is dat nu minder vanzelfsprekend. Want mag je die nu nog wel gebruiken? En wat kun je verder doen om de klachten te verlichten? Je ontdekt het hier.

Zwanger en hooikoorts

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam, ook in je afweersysteem. Hierdoor reageert je lichaam anders op allergieën zoals hooikoorts. Sommige zwangere vrouwen hebben meer last van pollenallergie dan anders en anderen hebben er juist minder last van.

Hooikoorts vormt gelukkig geen gevaar voor je baby. Maar door de hooikoorts slaap je soms wel slechter en dat heeft invloed op je immuunsysteem. Probeer daarom voldoende rust te pakken en ga, als dat kan, overdag nog even slapen.

Het gebruik van hooikoortstabletten en neussprays tijdens je zwangerschap

Normaal gesproken neem je misschien hooikoortsmedicijnen om de klachten te verlichten. Maar als je zwanger bent, mag je niet alle medicijnen gebruiken. Deze komen namelijk via je bloed ook bij je kindje terecht. En als je borstvoeding geeft, komen ze via de melk ook bij je baby. Daarom mag je lang niet alle hooikoortsmedicijnen gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Raadpleeg daarom altijd je huisarts als je in verwachting bent en hooikoortsmedicijnen wilt gebruiken. Hij of zij kan je hier het beste over adviseren.

Sfeerbeeld_ Hooikoortsmedicijnen gebruiken tijdens je zwangerschap, kan dat

Andere manieren om je hooikoortsklachten te verlichten

Gelukkig zijn er ook andere manieren om je hooikoortsklachten te verlichten als je zwanger bent. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet:

  • Hou je ramen en deuren dicht. Zo voorkom je dat het stuifmeel naar binnen waait. Hou ook je autoramen gesloten als je met de auto weggaat.
  • Draag een zonnebril. Je beschermt hiermee je ogen tegen de zon én tegen pollen.
  • Heb je jeukende ogen? Kalmeer ze dan met schijfjes komkommer of natte wattenschijfjes.
  • Smeer een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus. Het stuifmeel blijft hier dan aan vastplakken en komt dan niet bij je slijmvliezen terecht.
  • Droog je was binnenhuis. Als je je kleding buiten hangt, komt hier stuifmeel op.
  • Stap ’s avonds nog even onder de douche. Je spoelt dan al het stuifmeel van je af en gaat fris je bed in.
  • Wil je er een dagje op uit? Ga dan naar zee of de stad in. Aan zee zijn weinig tot geen pollen en in de stad hangen minder pollen in de lucht dan op het platteland.

Ben jij benieuwd naar al onze zwangerschapsproducten? Ga dan snel naar de webshop!

close

Previous

Is een papfles goed voor je baby?
close

Next

Welke groente en fruit geef je bij de eerste ...