BLOG Kruidvat

Hoe werkt de morning-afterpil ellaOne?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 16/10/2017
hoe werkt de morningafter pil

Dit moet je weten over de morning-afterpil ellaOne

Het kan een keer gebeuren dat je onbeschermd seks hebt gehad, bijvoorbeeld omdat een condoom niet goed bleef zitten of scheurde. Dat kan schrikken zijn! Wil je niet zwanger worden, dan moet je zo snel mogelijk maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door direct de noodanticonceptie van ellaOne in te nemen.

EllaOne is een noodanticonceptie voor vrouwen die je gewoon bij Kruidvat kunt kopen, zonder recept. Ook fijn … het ligt ook gewoon in het schap, je hoeft er niet naar te vragen. We leggen je hier uit hoe deze morning-afterpil werkt.

Wat doet ellaOne?

De eisprong of ovulatie is het moment dat bij een vrouw een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Tijdens de ovulatie is de vrouw het meest vruchtbaar, dus is er het meest kans op een zwangerschap. De ovulatie vindt meestal 12 tot 16 dagen voor je menstruatie plaats.

Als je onbeschermd seks hebt, komen er spermacellen binnen. Die kunnen wel vijf dagen overleven, wachtend op een eicel die ze kunnen bevruchten.

EllaOne zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld. Dus dat de eicel ook niet bevrucht kan worden door (wachtende) spermacellen. De eisprong wordt zolang uitgesteld totdat de spermacellen dood zijn. EllaOne voorkomt dus de bevruchting, maar breekt geen zwangerschap af. Het is absoluut geen abortus.

Wanneer moet je de morning-afterpil ellaOne innemen?

Dat moet je zo snel mogelijk doen nadat je onbeschermde seks hebt gehad, dan heb je de grootste kans dat een zwangerschap wordt voorkomen. Je moet deze morning-afterpil zeker binnen vijf dagen (120 uur) na de onbeschermde gemeenschap nemen.

Kan je onvruchtbaar worden van ellaOne?

Nee, je kan niet onvruchtbaar worden van ellaOne. Je kunt bij ‘ongelukjes’ deze morning-afterpil ook vaker gebruiken. Hou wel rekening met bijwerkingen. EllaOne is namelijk een geneesmiddel. Sommige vrouwen die dit middel gebruiken hebben last van misselijkheid, hoofdpijn of spierpijn.

Gebruik ellaOne alleen in geval van nood!

Wist je dat 30% van alle vrouwen 1 keer per jaar onbeschermde seks heeft. En dat er wekelijks 6.000 morning-afterpillen worden verkocht. Je bent dus niet de enige! Maar houd er rekening mee dat ellaOne een noodanticonceptie is, dus absoluut niet bedoeld als normale anticonceptie. Wil je niet zwanger worden, neem dan maatregelen! Je moet altijd gebruikmaken van gewone anticonceptie, zoals condooms, een spiraaltje of de pil. Je huisarts kan je hierover het beste advies geven.

Direct bestellen?

close

Previous

Baby in bad – Expert Dermatoloog
close

Next

7 simpele tips voor mooie zwangerschapsfoto&#...