BLOG Kruidvat

Hoe snel ontstaan de eerste zwangerschapssymptomen?

Read time: 1 minute
Posted on: 26/02/2020
Header - Zwangerschapssymptomen hoe snel ontstaan ze

Wanneer merk je voor het eerst dat je zwanger bent?

Ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen zijn bekende zwangerschapssymptomen. Maar wanneer ontstaan deze verschijnselen en hoe snel merk je dat je in verwachting bent? Je ontdekt het hier.

De eerste zwangerschapssymptomen

Een zwangerschap begint wanneer een zaadcel een eicel bevrucht. Dit gebeurt meestal 12 uur na je eisprong. De cellen gaan zich hierna delen en reizen naar de baarmoeder. Na ongeveer 9 dagen nestelt het bevruchte eitje zich in je baarmoederwand. Van de bevruchting merk je meestal niets, maar sommige vrouwen hebben wel buikpijn of een lichte bloeding tijdens de innesteling. Dit laatste noem je een innestelingsbloeding.

Zo’n vijf dagen later zou je ongesteld moet worden, maar als je bevrucht bent, blijft je menstruatie meestal uit en ben je overtijd.

De eerste dag van je zwangerschap

Verloskundigen rekenen met een zwangerschapsduur van 40 weken. De eerste dag van je zwangerschap is de eerste dag van je laatste menstruatie. Omdat je meestal pas 14 dagen na je laatste menstruatie bevrucht bent, ben je dan eigenlijk nog niet eens echt zwanger. In de eerste weken van je zwangerschap ervaar je daarom eigenlijk nog geen zwangerschapssymptomen. Deze beginnen vaak pas in de derde of vierde week.

Wat merk je in het begin van je zwangerschap?

In de derde week van je zwangerschap is er voor het eerst de kans dat je iets merkt. Het zwangerschapshormoon hCG zorgt ervoor dat de eerste zwangerschapsverschijnselen kunnen ontstaan. Je hebt bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten en je voelt je sneller vermoeid.

Sfeerbeeld - Zwangerschapssymptomen hoe snel ontstaan ze

In de vierde week heb je het bekendste zwangerschapssymptoom: je bent overtijd. Dit is ook het moment dat het hCG-gehalte in je bloed hoog genoeg kan zijn om een zwangerschapstest te doen.

In de weken erna stijgt het aantal zwangerschapshormonen in je lichaam in hoog tempo. Hierdoor ervaar je steeds meer zwangerschapssymptomen. Welke verschijnselen je ervaart en in welke mate, verschilt per persoon en per zwangerschap.

Wil je weten wat de meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn? Lees dan Wat zijn zwangerschapssymptomen?

close

Previous

Wat zijn harde buiken tijdens je zwangerschap...
close

Next

Zwangerschapssymptomen en een negatieve test:...