BLOG Kruidvat

23 weken zwanger: de week van de ontspanning

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Door alle veranderingen in je lichaam kun je mogelijk vaker last van spanning. Hoe komt dat? Wat kun je ertegen doen? En hoe zit het eigenlijk met pijnstillers als je zwanger bent? Je leest er hieronder alles over. Natuurlijk komen ook de ontwikkelingen van je kindje voorbij.

Je baby in deze week:
Zo groot als een rugzak


Vanaf 23 weken kun je al echt contact maken met je kindje, zowel met aanrakingen als geluiden. Als je zachtjes op je buik klopt of je hand op je buik legt, reageert de baby. Je kleintje pikt ook geluiden op én is zelfs al in staat ze te onthouden. Het liedje dat jij steeds zingt tijdens je zwangerschap, maakt de baby ook na de geboorte rustig. De rest van de dag luistert je kindje naar de geluiden in de baarmoeder, zoals je kloppende hart en ruisende bloed. Dit monotone, rustgevende geruis kan de kleine ook na de geboorte nog geruststellen. In je zoektocht naar babyspullen kom je vast weleens speeltjes met baarmoedergeluiden (ook wel witte ruis of white noise) tegen. Die bootsen dit na!

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Je voelt je deze periode vast een stuk energieker dan eerst. De ergste kwaaltjes zijn waarschijnlijk weg en de meest onzekere periode is voorbij. Je kunt wel af en toe wel wat gespannen voelen , in welke week van je zwangerschap je ook zit. De oorzaken zijn vaak heel divers: van vermoeidheid tot honger of een verkeerde houding. Met deze tips zorg je goed voor jezelf.

  • Drink genoeg water, want je hebt als zwangere een beetje meer vocht nodig. Drink 1,5 – 2 liter water.
  • Slaap voldoende, want het groeien van je kindje kost bergen energie.
  • Ontstress en laat los waar je geen invloed op hebt.
  • Let op je houding, deze kan veranderen door het gewicht van je buik.
  • Haal af en toe een frisse neus, dat is het beste (natuurlijke) medicijn.
  • Vermijd suikerbommen zoals snoep en frisdrank.

Tip voor daddy

Ook voor papa is er een tip tegen spanning. Masseer het hoofd van je partner voorzichtig met je vingertoppen, zodat ze zich kan ontspannen.

Debbie vertelt – @debbiedhillon

“Bij mij begon je nu eindelijk echt een buik te zien. Wat was ik trots! Eerder had ik echt nog amper een buik en zag ik mensen soms vragend kijken: ‘heeft ze nou te veel gegeten of is ze zwanger?’. Nu was het eindelijk dus echt duidelijk te zien.

Doordat mijn buik ineens hard groeide was ik overdag vaak heel moe. Het vraagt natuurlijk allemaal veel van je lichaam. Ik probeerde dus ook veel mijn rust te pakken, genoeg water te drinken en gezonde voeding te eten. Ik maakte ook elke dag een wandeling van ongeveer 30 minuten. Zelfs omaatjes haalden mij in tijdens het lopen. Maar dat kon me niks schelen. Ik had tenminste een beetje beweging en haalde een frisse neus. Ik denk dat ik hierdoor ook gelukkig niet echt last van hoofdpijn heb gehad.“

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

22 weken zwanger: de week van het onthouden
close

Next

24 weken zwanger: de week van de honger