BLOG Kruidvat

17 weken zwanger: de week van het regelmatig plassen

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap! 

Met 17 weken zwangerschap krijgen de details van je baby vorm. Behalve wimpers en wenkbrauwen krijgt hij of zij nu ook nageltjes en een eigen vingerafdruk. Ook groeit je kindje flink verder, wat voor jou wat minder prettig is. Door de druk op je blaas moet je waarschijnlijk vaker plassen.

Je baby in deze week:
Zo groot als een fles wasgel


De oogleden van je kindje zijn nog dicht, maar toch kan het nu al licht en donker van elkaar onderscheiden. Als je bijvoorbeeld in de zon ligt of met een zaklamp op je buik schijnt, dan merkt je baby dat. Ook oefent hij of zij om de ogen ergens op te focussen. Dat lukt nog niet altijd, waardoor je kindje vaak scheel kijkt.

vergelijkingsafbeelding

Ben je al sinds je positieve zwangerschapstest benieuwd naar het geslacht? Goed nieuws: vanaf deze week is het geslacht zo ver ontwikkeld dat je het goed ziet op een echo! Als je echt niet kunt wachten, plan je een pretecho in. Heb je wel nog wat geduld, dan krijg je over 3 weken te horen of je een jongetje of meisje krijgt. Dan is namelijk de 20 wekenecho.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Je groeiende buik zit aan de buitenkant nog niet echt in de weg. Maar aan de binnenkant drukt je baarmoeder steeds meer op je blaas. Daardoor moet je vaker plassen. Tijdens de zwangerschap kun je meer risico hebben op een blaasontsteking. Dit komt doordat de urineleiders (de verbinding tussen de nier en de blaas) wijder worden en de blaas slapper, hierdoor kan er urine achterblijven in je blaas na het plassen. Daarin kunnen slechte bacteriën groeien. Daarom is het is belangrijk om goed uit te plassen, zodat er zo min mogelijk bacteriën achterblijven in de blaas. 

Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts voor controle van je urine.

Tip voor daddy

Gaat jullie kindje straks naar de kinderopvang? Dan is het verstandig om daar nu al naar te kijken, want de wachtlijsten zijn vaak lang. Kijk welke kinderdagverblijven er in jullie buurt zijn en breng bezoekjes. Als je in een grotere stad woont, is het slim om je kindje alvast op meerdere plekken in te schrijven. Dan heeft hij of zij straks sowieso een plekje. 

Shirley vertelt – @shirleyvisser

“Het tweede trimester is écht mijn favoriet! Na twee zwangerschappen kan ik wel zeggen dat ik tussen week 15 en week 25 op mijn allerbest ben. Je kunt in week 17 al je baby voelen trappelen en dat vind ik een van de meest mooie dingen tijdens een zwangerschap. 

Tijdens mijn eerste zwangerschap voelde ik me rond deze periode on top of the world. Tijdens de tweede zwangerschap was ik ook dolgelukkig, maar voelde ik me nog wel ontzettend moe en misselijk. Dat wisselt heel erg per persoon dus laat je vooral niet wijsmaken wat wel of niet hoort. Nou ja, behalve door je verloskundige dan. 

Je hormonen kunnen een loopje met je nemen en je kunt al in huilen uitbarsten als je ’s ochtends niet weet wat je aan moet trekken. Het hoort er allemaal bij. Geniet van die groeiende buik en laat je lekker in de watten leggen.” 

Begin met bekkenbodemoefeningen

Behalve vaak plassen, komt urineverlies ook vaak voor tijdens een zwangerschap. Dat is niets om je voor te schamen. Doordat je baby steeds zwaarder wordt, ontstaat er namelijk meer druk op je bekkenbodemspieren. Begin daarom met oefeningen om je bekkenbodem te trainen. Vraag aan je verloskundige of gynaecoloog hoe je deze oefeningen het beste kunt doen. Ben je bang dat je doorlekt? Gebruik dan een katoenen inlegkruisje, zoals de Kruidvat 100% Cotton Inlegkruisjes

Bekijk hier ons hele assortiment katoenen inlegkruisjes. 

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

16 weken zwanger: vol energie
close

Next

18 weken zwanger: de week van eropuit