BLOG Kruidvat

Welke maat luier heeft je kindje nodig?

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 16/08/2022

Welke maat luier heeft je kindje nodig?

NewBorn luiers, maat 2, maat 4, maxi, mini, weet jij met al die luiermaten soms ook niet meer welke je kindje nodig heeft? Wij helpen je! Hier leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste maat luier voor je kindje en hoe je weet wanneer je kind toe is aan een grotere luiermaat.

De luiermaat hangt af van het gewicht van je kindje

Luiermaten zijn ingedeeld op het gewicht van je kindje. Op alle pakken luiers staat aangegeven voor welk gewicht de maat luier geschikt is. Omdat kindjes van dezelfde leeftijd soms een heel ander gewicht hebben, is het lastig om luiermaten op basis van leeftijd in te delen. Daarom is gekozen voor gewicht.

Veel luiermerken hebben in hun maten overlap in het gewicht. Zo is de Kruidvat NewBorn maat 2 luier geschikt voor baby’s van 3 tot 6 kilo en is een maat groter, de Kruidvat maat 3 luier, geschikt voor baby’s van 4 tot 9 kilo. Als je baby 4,5 kilo weegt, heb je daarom de keuze uit twee maten. Het ene kindje is namelijk wat molliger dan de ander en heeft misschien wel een hele andere lichaamsbouw. Het beste is daarom om goed te kijken naar welke luier je kindje goed past.

Tip: elk luiermerk is anders. Een Kruidvat luier maat 3 kan heel anders zitten en voor een ander gewicht geschikt zijn dan een Pampers maat 3. Kijk daarom goed naar het gewicht op de verpakking en kies de luier die je kindje het beste past.

Welke maat Kruidvat luiers?

In deze handige tabel lees je precies welke maat Kruidvat luier geschikt is voor welk gewicht.

Maat luier:Gewicht van je kindje:
Kruidvat maat 0Tot circa 3 kg
Kruidvat maat 12 tot 5 kg
Kruidvat maat 23 tot 6 kg
Kruidvat maat 34 tot 9 kg
Kruidvat maat 48 tot 14 kg
Kruidvat maat 4+9 tot 15 kg
Kruidvat maat 510 tot 16 kg
Kruidvat maat 5+11 tot 18 kg
Kruidvat maat 615 tot 20 kg

Welke maat Pampers luiers?

Wil jij weten welke Pampers luier past bij het gewicht van je kindje? Check dan deze handige tabel.

Maat luier:Gewicht van je kindje:
Pampers maat 0Tot circa 3 kg
Pampers maat 12 tot 5 kg
Pampers maat 24 tot 8 kg
Pampers maat 36 tot 10 kg
Pampersmaat 49 tot 14 kg
Pampers maat 4+10 tot 15 kg
Pampers maat 511 tot 16 kg
Pampers maat 5+12 tot 17 kg
Pampers maat 613 tot 18 kg
Pampers maat 715+ kg

Hoe weet je wanneer een luier te groot of te klein is?

Een goed passende luier sluit mooi aan en lekt niet door. Aan de hand van de vragen op deze checklist weet je of een luier goed past:

  1. Lekt de luier niet?
  2. Kan je kindje vrij bewegen en blijft de luier ook tijdens het kruipen en spelen goed op zijn plek zitten?
  3. Knelt de luier niet? Controleer dit door te kijken of je makkelijk twee vingers tussen de luier en de buik van je kindje kunt steken
    Heb je alle drie de vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan heb je de goede luiermaat te pakken.

Wanneer stap je over naar een grotere maat luiers?

Je kindje groeit snel, zeker in de eerste maanden. Hij of zij kan daardoor op een gegeven moment toe zijn aan een grotere maat luier. Begint de luier te strak te zitten en lekt je kindje steeds vaker door? Dan kan het tijd zijn voor een grotere maat.
Het beste is om dan eens een luier van een maatje groter te proberen. Hoe zit deze? Sluit de luier mooi aan en lekt je kindje niet meer door? Dan kun je vanaf nu deze maat gaan gebruiken. Is de luier nog wat aan de grote kant? Gebruik dan nog een paar dagen de kleinere luiermaat en probeer het daarna nog een keer.

Nog geen groter luiermaat, maar wel steeds doorlekken?

Heeft je kindje nog geen grotere maat luier nodig, maar plast hij of zij wel zoveel dat de luier steeds doorlekt? Probeer dan eens de +-maten luiers. Dit is de maat die je kindje goed past, maar dan extra absorberend.

Overstappen op luierbroekjes: welke maat heb je dan nodig?

Wordt het liggend verschonen een steeds grotere uitdaging? Dan kun je overstappen op luierbroekjes. Deze trek je net zo makkelijk aan als een (onder)broek en zo kun je je kind staand verschonen. Ook bij luierbroekjes staan de gewichten op de verpakking en kies je zo de juiste maat. Het luierbroekje past goed als hij niet knelt of doorlekt en je kindje vrij kan bewegen.

Kruidvat luiers: altijd de perfecte luier voor je kindje

Van ons eigen Kruidvat merk hebben we verschillende soorten luiers te koop. Deze luiers hebben de vertrouwde kwaliteit die je van ons gewend bent tegen een zeer voordelige prijs! In onze handige luierwijzer ontdek je welke Kruidvat luier het beste bij jou en je kindje past.
Wil je meteen goedkoop luiers kopen? Ga dan naar onze webshop.

*Kruidvat luiers verkocht in de Nederlandse winkelstraten, gemeten over Nielsen data wk 43 2021 t/m week 44 2022 in stuks volume.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16 augustus 2022

close

Previous

Berg bij je baby: wat is het en wat kun je do...
close

Next

Luier verschonen: hoe moet dit en hoe vaak?