BLOG Kruidvat

Vitamine K voor je baby: waarom en hoelang?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 02/01/2023

Vitamine K voor je baby: waarom en hoelang?

Wist je dat pasgeboren baby’s van nature weinig vitamine K in hun lichaam hebben? Pas na 3 maanden kan een baby deze stof zelf aanmaken. Daarom krijgen alle baby’s in Nederland direct na de geboorte vitamine K. Maar hoelang moet je je baby vitamine K geven? En waar is vitamine K bij je baby eigenlijk voor nodig? Deze BLOG geeft antwoord op al je vragen.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is één van de vitaminen die je zelf aan kunt maken. Dat gebeurt door bacteriën in de dikke darm. Daarnaast haal je een deel vitamine K uit je voeding. Baby’s kunnen zelf nog geen vitamine K aanmaken. Ook wordt vitamine K niet goed doorgegeven door de moeder in de buik via de placenta of later via borstvoeding. Het is daarom nodig om pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen extra vitamine K te geven.

Waarom geef je vitamine K aan je baby?

Je weet nu dat je pasgeboren baby nog niet zelf vitamine K kan aanmaken. Maar waar is vitamine K eigenlijk goed voor? Vitamine K speelt, net als vitamine D, een rol bij de botaanmaak. Deze vitamine ondersteunt daarnaast ook de bloedstolling.

Vitamine D en K voor je baby

De verloskundige of gynaecoloog geeft je baby na de geboorte een dosis vitamine K waarmee hij een week vooruit kan. Na een week is het nodig om je baby dagelijks zelf vitamine K druppels te geven. Volg daarbij deze adviezen:

  • Geef dagelijks 150 microgram vitamine K
  • Geef vitamine K tot je baby 3 maanden oud is
  • Bij meer dan 500 milliliter (cc) flesvoeding* per dag is het niet nodig om vitamine K druppels te geven

Naast vitamine K voor je baby, wordt ook geadviseerd om je baby extra vitamine D te geven. Via de voeding krijgen baby’s ook nog niet voldoende vitamine D binnen. Ook maken ze zelf nog niet genoeg aan via de huid. Dit zijn de vitamine D adviezen:

  • Geef dagelijkse 10 microgram extra vitamine D per dag
  • Geef extra vitamine D tot je kindje 4 jaar is
  • Geef je baby ook dagelijks 10 microgram extra vitamine D als het flesvoeding* krijgt
  • Heeft je kindje een donkere of getinte huid? Dan is extra vitamine D (10 microgram) een leven lang nodig.

Hoelang moet je vitamine K geven aan je baby?

Vitamine K geef je aan je borstgevoede baby tot hij of zij 3 maanden oud is. Daarna kunnen de darmen van je baby zelf vitamine K aanmaken. Als je baby dagelijks meer dan 500 milliliter flesvoeding* krijgt, is extra vitamine K niet nodig.

Hoe geef je vitaminen aan je baby?

Een baby een pilletje geven, is niet handig. Daarom zijn vitamine D en K voor je baby beschikbaar in druppelvorm. Davitamom K Olie Baby is een voorbeeld van een supplement dat je kunt geven. Ook is een duoverpakking beschikbaar met daarin vitamine K én D; Davitamon Baby’s Eerste Vitamines D en K Olie. Natuurlijk hebben wij ook Kruidvat Vitamine K Baby druppels in ons assortiment.

Vitamine K baby vergeten?

Ben je een keertje vergeten om je baby vitamine K te geven? Gelukkig is dat geen reden voor paniek. Het is niet erg om een keer over te slaan, maar probeer er wel een dagelijkse gewoonte van te maken. Bijvoorbeeld door de druppels bij het ontbijt te geven.

Nu weet je dat je pasgeboren baby vitamine K nog niet zelf aan kan maken, maar dat het wél een hele belangrijke stof is. Ook weet je dat je je baby vitamine K druppels moet geven wanneer hij of zij borstvoeding krijgt. Wil je weten waar je nog meer op moet letten of rekening mee moet houden in de eerste 3 maanden van je baby? Lees dan ook eens deze blog over op zoek naar een ritme als je baby 8-12 weken oud is.  

* Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

Disclaimer:

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. 

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 02 januari 2023. 

Bronnen 

close

Previous

Oorsmeer bij je baby: wat kun je doen?
close

Next

Reflux bij je baby: oorzaken, symptomen &...