BLOG Kruidvat

Zo meet je de temperatuur van je baby

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2020
Header_Zo meet je de temperatuur van je baby.png

Je baby temperaturen

De juiste lichaamstemperatuur is voor je kindje belangrijk om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Maar als je baby net geboren is, is het voor hem of haar nog lastig om dit goed te regelen. In de kraamweek is het daarom belangrijk om regelmatig de temperatuur van je kindje op te meten. Ook als je kindje wat ouder is, wil je hem of haar soms temperaturen, bijvoorbeeld als je denkt dat je baby koorts heeft. Ontdek hier wat de juiste lichaamstemperatuur voor je baby is en hoe je deze meet.

De juiste lichaamstemperatuur van een baby

Een baby heeft normaal gesproken een temperatuur tussen de 36,5°C en 37,5°C. Is de temperatuur van je kindje hoger dan 38°C? Dan heeft hij of zij koorts. Is de temperatuur lager dan 36°C, dan heeft je kindje ondertemperatuur. Raadpleeg in dat geval je huisarts of verloskundige. Zit de temperatuur van je baby tussen de 36°C en 36,5°C? Dan is deze iets te laag. Trek je kindje dan iets warmers aan en meet de temperatuur later nog een keer. Als je kindje een lichaamstemperatuur tussen de 37,5°C en 38°C heeft, dan heeft hij of zij verhoging. Kijk of je je kindje iets minder warm aan kan kleden en meet later opnieuw. Blijft de temperatuur te laag of te hoog? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Hoe vaak meet je de temperatuur van je baby?

Je kraamhulp geeft je vaak het advies om de eerste drie dagen regelmatig de temperatuur van je kindje op te nemen. Het is het handigst om dit te doen elke keer dat je de luier verschoont. Als de lichaamstemperatuur afwijkt van de normale waarden, kan dat wijzen op opstartproblemen of een infectie. Na de eerste drie dagen is het voldoende om twee keer per dag te temperaturen. Na je kraamtijd is het niet meer nodig om elke dag de temperatuur op te nemen. Voel dan af en toe aan het voorhoofdje van je kindje en temperatuur alleen bij twijfel.

Speciale thermometers* voor baby’s

Met een thermometer meet je gemakkelijk de temperatuur van je baby. Gebruik bijvoorbeeld de digitale koortsthermometer* van Kruidvat. Deze meet de temperatuur rectaal en geeft binnen 10 seconden resultaat. Een oorthermometer is voor baby’s minder geschikt. De oren van een baby koelen te snel af en de gehoorgang is nog te smal om een betrouwbare temperatuurmeting te kunnen doen.

Sfeerbeeld_Zo meet je de temperatuur van je baby

Voor baby’s zijn er ook speciale speenthermometers ontwikkeld. Deze babythermometer zit verstopt in een speen. Geef de speen aan je kindje. Als hij erop begint te sabbelen, meet de speen de lichaamstemperatuur. Je vindt deze speciale speen bijvoorbeeld in de Alecto BC-04 Baby Thermometerset*.

Hoe meet je de temperatuur van je baby?

De meest gebruikte babythermometer is toch wel de rectale thermometer. Een meting in de anus is ook het meest betrouwbaar. Zo meet je de temperatuur van je kindje met een thermometer: 1. Ontsmet de thermometer. 2. Smeer een kleine beetje vaseline op de punt. Deze glijdt hierdoor makkelijk in de anus. 3. Leg je baby op zijn of haar rug en hou de beentjes tegen de buik. 4. Steek de punt van de thermometer in de anus. Steek hem er niet te ver in. Zodra je het metalen puntje niet meer ziet, ben je diep genoeg. Hou de thermometer altijd vast als je temperatuurt. 5. Als de meting klaar is, geeft de thermometer een piepje. Haal de thermometer uit de anus en lees de temperatuur af. Heeft je baby koorts? Raadpleeg dan je huisarts voor advies, zeker als kindje suf is, weinig drinkt of als de koorts snel stijgt.

*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat gebeurt er tijdens de ovulatie?
close

Next

Babyvoeding op basis van geitenmelk of koemel...