BLOG Kruidvat

Oorsmeer bij je baby: wat kun je doen?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 20/12/2022

Oorsmeer bij je baby: wat kun je doen?

Net als jij heeft ook je baby oorsmeer. Dit is een natuurlijk middel om de oren te beschermen tegen vuil. Het is dan ook niet nodig om het weg te halen. Maar wat moet je doen als je baby veel oorsmeer heeft? Of jeuk in zijn oren heeft? Hier lees je alles over oorsmeer bij je baby en het schoonmaken van de oortjes.

De functie van oorsmeer

In de gehoorgang van je baby zitten veel kleine kliertjes die oorsmeer aanmaken. Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, heeft een belangrijke functie: het houdt de oren van je kindje schoon. Oorsmeer:

  • Beschermt de oren van je baby tegen vuil, stof en insecten
  • Zorgt voor een goede afweer tegen virussen en bacteriën
  • Voorkomt dat de huid van de gehoorgang uitdroogt
  • Is vet en beschermt de gehoorgang zo tegen water
  • Is zuur en beschermt daarom tegen bacteriën en schimmels

Oorsmeer komt bij je baby meestal in kleine beetjes naar buiten en ‘valt’ daar vanzelf uit het oor. Het neemt op die manier al het vuil en andere indringers mee uit het oor. Oorsmeer is dus een natuurlijke manier om de oren van je baby te reinigen. Een gezonde gehoorgang maakt zichzelf schoon en heeft daarom oorsmeer nodig.

Heeft je baby veel oorsmeer?

De ene baby produceert meer oorsmeer dan de andere. Zolang het gewoon naar buiten komt, is dat geen probleem. Maar als de oorwas ophoopt in het oor van je baby, kan de gehoorgang verstopt raken. Hierdoor kunnen oorsmeerproppen ontstaan. Dit kan zorgen voor:

Bij baby’s merk je pijn en jeuk aan de oren meestal doordat zij veel met hun hoofd schudden, aan hun oren trekken en humeurig en/of huilerig zijn. Verderop lees je hoe je de oren van je baby kunt schoonmaken. Houdt je baby last van veel oorsmeer? Ga dan naar je huisarts.

Oorsmeer en oorontsteking bij je baby

Heeft je baby veel oorsmeer? Dan kunnen we je geruststellen. Oorsmeer kan namelijk geen oorontsteking veroorzaken. Oorontsteking bij baby’s wordt veroorzaakt door een virus, meestal een verkoudheidsvirus, dat in het middenoor terecht komt. Hierdoor ontstaat een middenoorontsteking.

Oorsmeer bij je baby verwijderen

Het is niet per se nodig om de oren van je baby te reinigen. Het oorsmeer ‘valt’ er meestal vanzelf uit. Wil je het oorsmeer toch verwijderen en de oren schoonmaken? Doe dit dan als volgt:

  1. Maak een (hydrofiel) washandje of de punt van een hydrofiele doek vochtig.
  2. Maak hiermee de oorschelp van je baby voorzichtig schoon. Je mag ook voorzichtig zichtbare oorsmeer uit de opening van de gehoorgang halen. Let hierbij wel op dat je het washandje of de hydrofieldoek nooit in de gehoorgang steekt.
  3. Droog het oor daarna goed af.

Extra tip: sommige ouders gebruiken babydoekjes om de oortjes mee schoon te maken. Dit kan, zeker onderweg, handig zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze Kruidvat Baby Pure Waterdoekjes.

Let er op dat je na het schoonmaken en het badderen de oren altijd goed droog maakt. Zo voorkom  je dat de oren meer oorsmeer gaan aanmaken.

Babywattenstaafjes

Er zijn speciale wattenstaafjes voor baby’s te koop. Een wattenstaafje is helaas niet geschikt voor het verwijderen van oorsmeer. Hiermee duw je de oorwas namelijk juist dieper het oor in. Gebruik deze daarom alleen als je huisarts of het consultatiebureau dit adviseert of om bijvoorbeeld de oorschelp schoon te maken.

Gebruik liever ook geen watjes of wattenschijfjes om de oren van je baby schoon te maken. Deze kunnen namelijk kleine pluisjes achterlaten.

Zo houd je de oren van je baby schoon

Oorsmeer houdt de oren van je baby schoon. Het is dus niet nodig om het te verwijderen, tenzij je baby er last van heeft. Je weet nu precies hoe je oorsmeer bij je baby verwijdert en wat je hiervoor kunt gebruiken.

In onze webshop vind je alles voor de verzorging van je baby. Neem dus snel een kijkje!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 20 december 2022

close

Previous

Papfles met rijstebloem: een lekkere pap voor...
close

Next

Vitamine K voor je baby: waarom en hoelang?