BLOG Kruidvat

Mamadagboek aflevering 3 – De kraamlijst

Wat heb je nodig in je kraamtijd

Van kraamverband tot babysokjes en van de kraamhulp tot visite. Er komt veel op je af in je kraamtijd, maar hoe kan je je hier nu het beste op voorbereiden? Dyantha en Sanne praten je in deze aflevering bij over hun eigen kraamtijd, de kraamlijst, wat zij zelf onmisbaar vonden en wat handig is om in huis te hebben. Zo weet jij zeker dat je zelf geen enkel dingetje vergeet.

Kraamhulp gezocht

Ze staat niet écht op je kraamlijst, want de eerste paar dagen na je bevalling heb je recht op een kraamhulp, maar superfijn is ze zeker! Door de kraamhulp hebben jij en je partner een beetje de tijd om bij komen en om je helemaal te focussen op de baby. Een kraamhulp kan je helpen in het huishouden, ze kookt af en toe voor je en neemt voor een gedeelte de zorg van de baby op zich. Op die manier kan jij je focussen op je eigen herstel en rust. Ook kan een kraamhulp je leren hoe je je baby in bad doet, de luiers verschoont en hoe je goed je baby aanlegt voor het voeden.

Het is natuurlijk erg fijn als je een goede band hebt met je kraamhulp. Je kan daarom altijd van tevoren een voorkeur opgeven. Misschien wil je wel een kraamhulp die heeft geholpen bij een vriendin of vind je het prettiger om een jonger of ouder iemand te hebben die je helpt of waar je al je kraamvragen aan kan stellen. Geef vooral aan wat je verwacht van jouw kraamhulp en waar je jezelf het prettigste bij voelt.

De kraamlijst vs. de babyuitzetlijst

Ze lijken heel erg op elkaar, maar verschillen wel een klein beetje. We leggen de twee lijstjes nog even kort uit. Een kraamlijst is meer bedoeld om je voor te bereiden op je kraamperiode. Op een kraamlijst zie je vaak producten staan als babykleertjes, luiers, kraamverband, babyvoeding etcetera. Op een babyuitzetlijst focus je je vooral op de baby/kinderkamer. Op een babyuitzetlijst zet je bijvoorbeeld spullen zoals een matrasje, beddengoed, een badje, speelgoed en een commode.

Wat heb je nodig en…hoeveel?

Op de kraam- en babyuitzetlijst vind je alle spullen die je nodig hebt voor als je kindje is geboren. Het is natuurlijk superfijn om te weten wat je allemaal nodig hebt, maar hoeveel heb je er eigenlijk van nodig? Het is altijd handig om wat extra spullen op voorraad te hebben, maar van deze vijf producten kan je nooit teveel hebben. Flink inkopen dus!

  1. (hydrofiele) Luiers
  2. Hydrofiele doeken
  3. Sokjes
  4. Billen- en lotiondoekjes
  5. Babypakjes en rompers

Kraambezoek

Je wilt natuurlijk vol trots je kindje laten zien aan je familie en vrienden, maar wanneer is het teveel en vanaf wanneer laat je iedereen langskomen? De vuistregel bij kraamverzoek is dat je vooral zelf comfortabel bent met de hoeveelheid mensen die tegelijk komt. En las ook een of meerdere periodes per dag in waarop geen bezoek kan komen. Bijvoorbeeld in de middag of ’s avonds na een bepaalde tijd. En voor het kraambezoek: een uurtje, max!

Pak je hulp en pak je rust

En misschien wel het allerbelangrijkste: pak je rust en vraag hulp. Hoe zwaar je bevalling ook is geweest, het is heerlijk om even niks te hoeven doen. Gebruik deze periode dus vooral om je lekker in de watten te laten leggen en niet teveel te ondernemen. Vraagt iemand om voor je te koken, boodschappen te doen en een wasje te draaien? Zeg vooral ja. Bestel een keertje vaker je boodschapjes online, bestel wat te eten of laat een manicure lekker aan huis komen. Geniet van de (kraam)hulp, zodat jij nog meer kan genieten van je kindje.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nutrilon’s meest geavanceerde formule: Nutril...
close

Next

Mamadagboek aflevering 4 – de laatste l...