BLOG Kruidvat

4 jaar oud: de eerste schooldag

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 20/02/2021

Wist je dat je kindje als kleuter meer dan 2 keer zo groot is dan als baby? En zo gebeurt er nog veel meer in deze periode, van het eerste stapje tot de eerste tekening. In onze groeikalender lees je van maand tot maand hoe je kind zich ontwikkelt. Ook geven we je leuke tips om samen te doen!

Een grote mijlpaal: nu je kind 4 jaar is, is hij officieel een kleuter. De grootste nieuwe stap is natuurlijk de basisschool. Vond je zijn ontwikkelingen tot nu toe al hard gaan? Maak je borst dan maar nat, want door school gaat hij helemaal met sprongen vooruit. Maar eerst komt nog die eerste schooldag. Hoe bereid je je kleine daarop voor? Dat lees je hieronder.

Eigen naam schrijven

Je zal versteld staan wat je kersverse kleuter in korte tijd allemaal gaat leren. Het is bijna te veel om op te noemen:

  • Tot 10 tellen en de cijfers 1 t/m 5 herkennen
  • Vormen herkennen, zoals vierkanten, cirkels en driehoeken
  • Letters herkennen en z’n eigen naam leren schrijven (al is dat soms nog met letters in spiegelbeeld)
  • De seizoenen en dagen van de week leren
  • Verhaaltjes en rijmpjes navertellen

Niet gek dus dat je kleine na een schooldag soms flink moe is. Vooral de eerste tijd moet hij wennen aan het nieuwe dagritme. Plan de tijd na een schooldag dus niet te vol met speeldates met andere kinderen: je kindje heeft dan wat rust nodig.

Sociale vaardigheden leren

In zo’n klas vol kinderen gaan ook de sociale vaardigheden van je kleuter met sprongen vooruit. Stil zijn als de juf praat, heeft hij waarschijnlijk al geleerd op de peuterspeelzaal. Dit komt daar nu allemaal bij:

  • Naar elkaar luisteren
  • Op z’n beurt wachten
  • Samenwerken en elkaar helpen
  • Voor zichzelf opkomen
  • Rekening houden met klasgenoten

Natuurlijk gaat dit niet allemaal in één keer goed. En elk kind leert deze vaardigheden op zijn eigen tempo. Maak je dus geen zorgen als jouw kleuter nog wat moeite heeft met bepaalde dingen. Dat komt vanzelf!

Leuk om te doen

Is jouw gezin gek op gezelschapsspelletjes? Goed nieuws: vanaf nu kan je kleuter ook meedoen. Eenvoudige spellen gaan hem goed af, zoals domino en memory. Behalve dat het heel gezellig is, leert hij zo ook omgaan met winst en verlies. Een win-winsituatie dus!

Marilyn vertelt

“Je ligt te slapen en ondertussen heb ik je tasje klaargemaakt want morgen is je eerste schooldag. Ik ben verdrietig maar ook ontzettend blij voor jou omdat je er zolang al naar uit hebt gekeken.

Het is een nieuw hoofdstuk in ons leven iets. Dat vind ik spannend omdat je de meeste tijd van de werkweek op school zult zijn. Je bent ontzettend creatief en je vindt het onwijs leuk om spelletjes te spellen. En ik gun je alle mooie vriendjes en vriendinnetjes waar je mee kan spelen, waar je mee kan kletsen en waar je je fijn bij voelt. Ik weet zeker dat het jou gaat lukken om je plekje in de klas te krijgen en dat je heel veel vriendschappen gaat krijgen.

Het grappige is, je bent er zelf zo relaxt onder. Je hebt er zin in, en je vertelde me dat je na school gewoon weer thuiskomt en dat ik niet verdrietig hoefde te zijn. Ik vind het bijzonder hoe je jezelf ontwikkeld hebt en dat je nu kennis gaat maken met de maatschappij, dat je plezier gaat maken met je vriendjes en vriendinnetjes, en je gaat leren dat er ook tegenslagen bestaan. Ik vind het spannend, maar ik weet dat jij dit kan!”

Zo bereid je je kleuter voor op de eerste schooldag

De eerste schooldag is hartstikke spannend voor je kleine. Bereid hem er daarom rustig op voor, maar maak het niet te groot. Vertel dat hij binnenkort naar school mag en wat hij op school gaat doen. Het is ook goed om alvast samen naar school te fietsen en het gebouw van buiten te bekijken. Betrek hem bij de voorbereidingen: zoek samen een drinkbeker, broodtrommel, schooltas en gymkleren uit. Zo went je kindje langzaam aan het idee.

Met een mooie rugtas krijgt je kindje meteen zin in de eerste schooldag. Ben je op zoek naar een leuke rugtas voor je kleuter? Bekijk dan hier ons assortiment rugtassen!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

3,5 jaar oud: poep- en plasgrapjes
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 7 – Hoe verzorg je ...