BLOG Kruidvat

Berg bij je baby: wat is het en wat kun je doen?

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 01/08/2022

Berg bij je baby: wat is het en wat kun je doen?

Heeft je baby schilferige plekjes op zijn of haar hoofd? Dan heeft je kleine misschien berg. Deze huidaandoening is gelukkig onschuldig, maar ziet er wel wat apart uit. Hier vertellen we je meer over berg bij baby’s en hoe het ontstaat. Ook geven we je handige tips om de berg te verminderen.

Wat is berg?

Berg is een onschuldige huidaandoening die voorkomt bij baby’s. Op plekken waar veel talgklieren zitten, zoals op het hoofd, achter de oren, in de plooien tussen de neus en wangen en bij de wenkbrauwen, zie je gelige, vette schilfertjes. Berg is een vorm van seborroïsch eczeem. Deze eczeemvorm is gelukkig mild en niet besmettelijk en je kindje heeft er meestal geen last van.

Hoelang duurt berg bij een baby?

Vooral pasgeboren baby’s hebben last van berg op hun hoofd, maar soms hebben ook peuters of kleuters er last van. De schilfertjes verdwijnen vervolgens na enkele weken of maanden. Je kindje kan er ook langer mee te maken hebben, maar de meesten zijn er na hun eerste jaar helemaal vanaf.

Hoe ontstaat berg?

Hoe berg ontstaat, is niet precies bekend. Een mogelijke oorzaak is de aanmaak van talg door de huid. Talg houdt normaal gesproken de huid soepel. Ook wordt er gedacht dat een bepaald soort gist (pityrosporon ovale) een rol speelt. Deze gistsoort houdt van vettigheid en gedijt dan ook goed bij actieve talgkliertjes. Mogelijk veroorzaakt die gistsoort berg.

Hoe herken je berg bij je baby?

Berg herken je het beste aan de schilfertjes die vooral tussen de haren en wenkbrauwen van je kindje zitten. De symptomen van berg bij een baby zijn:

  • Gelige of witte, vette schilfertjes
  • Roodheid
  • Soms jeuk

Sommige ouders vinden berg stinken, maar dat is lang niet altijd zo.

Wat kun je doen bij berg?

Berg is onschuldig en je hoeft het dan ook niet per se te verwijderen. Meestal gaat het namelijk vanzelf weer over. Maar je kunt de berg wel verminderen met deze tips:

  • Gebruik geen zeep en was de haren van je baby elke dag met een milde babyshampoo
  • Smeer de hoofdhuid in met babyolie als je baby last heeft van dikkere plakken met schilfers

Helpt dit niet? Neem dan contact op met de huisarts, die kan een speciale shampoo voorschrijven.

Gebruik geen zeep en was de haren van je baby elke dag met een milde babyshampoo

Als je baby berg heeft, is het beter om geen zeep te gebruiken als je hem of haar in bad doet. Zeep kan de huid irriteren en de berg zo verergeren. Gebruik een milde babyshampoo om de haartjes van je baby te wassen. Kam de haartjes na het wassen voorzichtig om zo de schilfers te verwijderen.

Smeer de hoofdhuid in met babyolie als je baby last heeft van dikkere plakken met schilfers

Smeer de hoofdhuid van je baby in met olie en masseer dit zachtjes in. Laat dit even weken en probeer daarna met een fijn kammetje voorzichtig de schilfertjes uit het haar te kammen. Op deze manier kun je de berg verwijderen van het hoofd van je kindje.

Heeft je baby flinke plakken met schilfers? Dan kun je de babyolie ook een hele nacht in laten werken. Vaak kun je de plakken er de volgende ochtend dan vrij makkelijk afborstelen of voorzichtig met een washandje eraf wrijven.

Wanneer moet je naar de huisarts met je baby met berg?

Berg is meestal niet ernstig en gaat vanzelf weer over. Heeft je baby veel last van jeuk, raakt de huid ontstoken of twijfel je of het wel echt berg is? Neem dan contact op met je huisarts

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Hoeveel luiers gebruik je per dag?
close

Next

Welke maat luier heeft je kindje nodig?