BLOG Kruidvat

Ben ik zwanger?

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 29/06/2018
Zwangerschap herkennen

Herken de eerste tekenen van een zwangerschap

Sommige vrouwen voelen gewoon dat ze zwanger zijn. Daar hebben ze geen zwangerschapstest voor nodig. Twee hormonen zijn verantwoordelijk voor de eerste tekenen van een zwangerschap. Hoe herken je deze signalen? Lees het hier.

Hormonen

Er zijn twee hormonen verantwoordelijk voor de eerste zwangerschapstekenen. Dit zijn het eiwithormoon HCG (Human Chorion Gonadotrofine) en het hormoon progesteron. Zij veroorzaken de tekenen die wijzen op een zwangerschap. Wat je precies merkt, verschilt per persoon. Er zijn ook vrouwen die niks merken.

De eerste tekenen van een zwangerschap

Aan deze signalen herken je een mogelijke zwangerschap:

Zwangerschap herkennen
  • Misselijkheid is hét bekendste zwangerschapskwaaltje. Het begint rond de verwachte menstruatie, soms al een paar dagen eerder. Je hebt vooral last van ochtendmisselijkheid, maar dit kan de rest van de dag in golven terugkeren.
  • Onder invloed van bovengenoemde twee hormonen kun je onder andere pijnlijke en gevoelige borsten krijgen. Je borsten worden daarnaast vaak wat groter en je tepels worden donkerder van kleur. Ook ontstaan er soms meer bobbeltjes op je tepels.
  • Als je zwanger bent, heb je in de eerste 8 tot 10 dagen na je ovulatie (eisprong) soms wat krampen in je onderbuik en verlies je een beetje bloed. Dit is de innesteling van de embryo in je baarmoeder. Let op! Het gaat om een heel klein beetje bloed, dat meestal roze van kleur is.
  • Extreme vermoeidheid kan duiden op een zwangerschap. Je lichaam is continu bezig met de zwangerschap. Je bent hierdoor sneller moe en hebt meer slaap nodig.
  • Een veel voorkomende zwangerschapskwaal is een verhoogde productie van progesteron. Hierdoor gaan je darmen trager werken. Er wordt soms meer vocht uit het voedsel gehaald en je krijgt drogere en hardere ontlasting. Dit leidt soms tot obstipatie (verstopping).

Wil je zekerheid? Doe dan een zwangerschapstest

Herken je de signalen? Doe dan een zwangerschapstest. Deze test geeft je pas echt zekerheid. Dit kan al op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Zo’n test meet of je het zwangerschapshormoon HCG in je urine hebt en geeft voor 99 procent zekerheid.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat kost een luier?
close

Next

Zwanger worden? Zorg dan goed voor jezelf met...