BLOG Kruidvat

Voedingsschema 12 maanden: (bijna) hetzelfde als papa en mama

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 05/04/2021

Van de borst of fles naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!

Hoera, je baby is 12 maanden, oftewel 1 jaar! Niet alleen zijn eerste verjaardag is een mijlpaal, ook op het gebied van voeding verandert veel. Je kersverse dreumes mag bijvoorbeeld met de pot mee-eten. Maar wat is vanaf nu nog meer anders? Dat zetten we hieronder voor je op een rij.

Met de pot mee-eten

Je kleine is inmiddels gewend aan 3 maaltijden per dag. Je kunt hem het beste 2 keer brood en 1 keer een warme maaltijd geven, net als jijzelf dus. Voor tussendoor zijn 2 hapjes voldoende. Als hij behoefte heeft aan meer, geef je dreumes dan maximaal 4 tussendoortjes. Daarmee bescherm je hem niet alleen tegen overgewicht, maar het is ook beter voor zijn tandjes.

Het afgelopen jaar is je kindje heel hard gegroeid. Vanaf nu gaat die groei wat langzamer. Daardoor eet hij ook wat minder, al verschilt dit vaak per dag. Maak je hier niet druk om, want je kleine eet gewoon naar zijn eigen behoefte. Wat hij nodig heeft, krijgt hij dus wel binnen.

Kinderdiëtiste Esther vertelt

“Vroeger kon je je baby blij maken met ieder hapje, tegenwoordig heeft je kindje door dat hij zelf controle heeft over hoeveel hij naar binnen werkt. Veel kinderen kunnen de komende maanden eten gaan weigeren dat ze eerst enorm lekker vonden. Opvallend genoeg zijn dat ook vaak de gezonde dingen waarvan jij wilt dat hij ze eet. Ook dit is een fase. Eet je kleine iets niet? Laat hem dan lekker. Een vitaminetekort loopt hij echt niet zo snel op. Grote kans dat hij het een andere keer wel weer eet. Als ouder bepaal je wat, waar en wanneer je baby eet. Je kind bepaalt zelf hoeveel het daarvan eet. Je kunt sommige groentes ‘verstoppen’ in een saus of soep, maar doet er goed aan ze ook op de normale manier aan te blijven bieden. Zo leert je kindje alles eten.”

Esther van Ruijven, Voedingsadviesbureau VIE

Alle veranderingen op een rij

Nu je dreumes 1 kaarsje heeft uitgeblazen, verandert er van alles. Dit zijn de grootste veranderingen:

 • Van flesvoeding naar gewone melk. Vanaf nu mag je kindje magere of halfvolle koemelk drinken. Zijn nieren zijn namelijk zo ver ontwikkeld dat ze de eiwitten hierin kunnen verwerken. Opvolgmelk heeft hij niet meer nodig, maar je kunt de gewone melk hier wel mee mengen tot hij aan de smaak gewend is. 2 keer per dag borstvoeding geven kan natuurlijk nog steeds. In dat geval heeft je kleine minder andere melk- of zuivelproducten nodig.
 • Van fles naar beker. Waar je kindje eerst alleen je borst en/of flesjes gewend was, kun je hem nu uit een beker laten drinken. Doe er bijvoorbeeld gewone melk, water of lauwe, ongezoete thee in. Zo traint hij zijn mondspieren.
 • Van geen naar wel honing. Het afgelopen jaar kon je baby erg ziek worden van een bacterie die in honing voorkomt. Nu hij een dreumes is, hebben zijn darmen geen moeite meer om deze bacterie te lijf te gaan. Lauwe thee met honing en een broodje honing kunnen dus op het menu.
 • Van eigen maaltijden naar net als pa en ma. Zoals hierboven al beschreven, eet je kleine nu gewoon met de pot mee. Maar blijf wel oppassen, want sommige dingen mag hij nog steeds niet. Vermijd bijvoorbeeld zout, verzadigd vet, rauwe vlees- en visproducten, noten en leverproducten. Deze lekkernijen mag hij pas als hij 4 jaar is. Nog even geduld!
 • Van voeren naar ‘zelluf doen’. De afgelopen maanden heb je je kindje waarschijnlijk veel gevoerd, omdat hij anders van top tot teen onder zat. Nu zijn oog-handcoördinatie steeds beter wordt, kan hij het ook zelf. Sterker nog: hij wil vaak niets liever dan ‘zelluf doen’.

Recept van de maand

Rauwe vis mag voorlopig nog niet, maar gebakken vis gelukkig wel.

Maak bijvoorbeeld deze lekkere visballetjes met yoghurt-augurksaus.

Nodig

 • 1 zoetzure augurk
 • 3 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels milde yoghurt
 • 1 teentje knoflook
 • 2 sjalotten
 • 500 gram witvisfilets
 • 2 eetlepels tarwebloem
 • 3 eetlepels olijfolie

Zo maak je het

 1. Snijd de augurk fijn en meng de stukjes in een kom met de mayonaise en yoghurt. Pers vervolgens het teentje knoflook erboven uit.
 2. Roer de saus en voeg een beetje peper toe.
 3. Snijd de sjalotten en witvisfilets in stukken.
 4. Pureer de sjalotten, vis en bloem in een keukenmachine. Voeg wat peper toe.
 5. Maak van dit mengsel balletjes die ongeveer net zo groot zijn als een walnoot.
 6. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de visballetjes 3 tot 4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn.
 7. Naast de yoghurt-augurksaus kun je de balletjes serveren met gebakken aardappeltjes en stukjes wortel. Eet smakelijk!

Heeft je dreumes al een fijn kinderbestek om ‘zelluf’ mee te eten? Zo niet, kijk dan eens naar de handige Tommee Tippee starterset. Als je alleen op zoek bent naar bestek, check dan ons assortiment oefenbestek.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Voedingsschema 11 maanden: elke maaltijd mee-...
close

Next

De babykamer inrichten: 6 tips en tricks