
Van de borst of fles naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!
Nu je baby 11 maanden is, begint zijn voedingspatroon steeds meer op dat van jou te lijken. Hij eet nu namelijk 3 maaltijden per dag. Hoe die maaltijden eruit kunnen zien en hoe je eten leuk maakt voor je kindje, lees je hieronder.
Ieder kindje z’n eigen tempo
Als het goed is, is je kleine vanaf nu toe aan 3 maaltijden per dag, bijvoorbeeld 2 keer brood en 1 keer warm. Daarnaast heeft hij behoefte aan ongeveer 2 keer borst- of flesvoeding. Nog steeds geldt dat je baby gerust meer melk mag als hij dat aangeeft. Als hij vaak honger heeft, kun je ook de porties van vaste voeding wat groter maken. Houd vooral het tempo van je kindje aan, dan komt het vanzelf goed met de voeding. Elke dag 1 of 2 tussendoortjes is genoeg. De beste keuze zijn groente- en fruithapjes, omdat babykoekjes veel toegevoegde suikers bevatten.
Kinderdiëtiste Esther vertelt
“Kinderen leren door na te doen, ook als het om eten gaat. Ze begrijpen misschien niet altijd wat je zegt, maar zien wel precies wat jij in je mond stopt en wat juist niet. Dat is soms best pijnlijk! Dit is dus een goed moment om je eigen eetgewoonten onder de loep te nemen. Als jij iets niet eet, kun je tenslotte ook niet verwachten dat je kindje het wel eet. Waar je dan precies naar kunt kijken? Ontbijt je wel? Snoep jij terwijl je zegt dat je kindje genoeg heeft gehad? Smeer je boter op je brood? Als ouder ben je het grote voorbeeld.”
Esther van Ruijven, Voedingsadviesbureau VIE
Wat kun je je baby voorschotelen?
Bijna alles wat jij eet, mag je kleine inmiddels ook. Alleen deze producten zijn nog geen goed idee. Heb je moeite om elke keer een gezonde maaltijd te verzinnen? Gebruik dit schema dan als inspiratie:
- Ontbijt: borst- of flesvoeding en een broodje pindakaas of appelstroop
- Lunch: een bekertje water en een broodje met margarine en geprakte avocado of hummus
- Avondeten: geprakte aardappel, sperziebonen en een beetje gehakt, of risottorijst met doperwten en kipfilet. Zolang je het eten prakt of fijn snijdt, kun je je baby bijna alles voorschotelen

De overgang naar 3 maaltijden is best groot. Maak er daarom iets leuks en gezelligs van, zodat je kleine het ook zo gaat zien. Stop alle smartphones weg en laat de televisie uit als jullie gaan eten. Zo heb je volle aandacht voor elkaar en creëer je een rustige sfeer. Ook variatie maakt eten leuk. Laat je kindje dus met veel texturen en smaken kennismaken. Als hij iets niet lekker vindt, schotel het hem dan vaker voor. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Soms hebben kinderen namelijk wel 10 tot 15 keer proeven nodig voor ze aan een smaak gewend zijn!
Recept van de maand
Is je baby inmiddels gewend aan de smaak van zachte kruiden, zoals bieslook en peterselie?
Dan kun je voorzichtig de stap naar sterkere kruiden maken, bijvoorbeeld met dit recept voor kip-kerrie met appel.
Nodig
- 40 gram witte rijst
- 1 Elstar-appel
- 1 kleine sjalot
- 75 gram kipfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- Een halve theelepel milde kerriepoeder
- 1 eetlepel gemalen kokos
- 4 eetlepels heet water
Zo maak je het
- Kook de rijst in een pan met water.
- Schil de appel, haal het klokhuis weg en rasp de appel
‘mboven een kom. - Snijd de kipfilet in dunne reepjes en snipper de sjalot.
- Verhit olie in een koekenpan op matig vuur. Doe de sjalot er vervolgens 1 minuut in om deze te fruiten (smaakvoller te maken).
- Voeg de kipreepjes toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee. Meng daarna de kerriepoeder, kokos en geraspte appel erdoor.
- Voeg water toe en dek de pan af. Laat dit ongeveer 4 minuten sudderen op laag vuur.
- Giet de rijst af en pureer deze samen met de kip-kerrie tot een grove puree. Doe de puree in een kommetje en leg er bijvoorbeeld kleine stukjes broccoli of sperzieboon bij.
Was de kerrie in dit gerecht toch net een stap te ver voor je kleine? Omdat je niet zo snel een nieuwe maaltijd hebt gemaakt, is het handig om voor dit soort momenten wat potjes babyvoeding achter de hand te hebben. Zo krijgt je kindje toch de nodige voedingsstoffen binnen. Bekijk hier ons assortiment babyvoeding in potjes.