BLOG Kruidvat

Tips voor het voeden van je baby onderweg

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 28/07/2017
Baby voeden onderweg

Tips om je baby buitenshuis gemakkelijk te voeden

Ga je op stap met je baby? Leuk! Samen genieten van nieuwe indrukken en belevenissen. Ook buitenshuis heeft je kleintje natuurlijk voeding nodig. Vraag je je af hoe je dat allemaal gaat klaarspelen? Of je nu borst- of flesvoeding geeft, met deze tips gaat het voeden van je kleintje onderweg net zo gemakkelijk en natuurlijk als thuis.

Of je kleine prins of prinses rustig zal blijven slapen als je een terrasje pakt, kunnen we je natuurlijk niet beloven. Wel kunnen we je handige adviezen geven om alles rondom je baby zo goed mogelijk te organiseren. Eigenlijk is het vrij simpel: het zit hem vooral in de juiste spullen en voorbereiding.

Waar moet je zoal aan denken wanneer je met de kleine op pad gaat?

Tip 1. Een goed gevulde luiertas

Laten we beginnen met babybasic nummer 1: de luiertas. Luiertassen of babyverzorgingstassen zijn er in alle soorten en maten en voor ieder budget. Een goede luiertas is echt een goede investering. Geen gezeul met te veel spullen in een te kleine tas met te weinig opbergvakjes, maar een veelzijdige tas waar je van alles en nog wat uit tevoorschijn kunt toveren.
Wat er voor het voeden van je kindje in ieder geval in de verzorgingstas moet zitten zijn enkele spuugdoekjes, een hydrofieldoek en een schoon setje kleding. Zo voorkom je ‘paniek, paniek’ als je kindje zichzelf een keer onder spuugt.

Laat altijd een extra een setje verzorgingsspulletjes in de luiertas zitten. En zorg dat alles op tijd is aangevuld. Zo heb je alles meteen binnen handbereik wanneer je spontaan op pad gaat met je kleintje. Dat scheelt je tijd en voorkomt stress.

Bekijk hier de checklist van ‘Wat moet er in de babyverzorgingstas of luiertas?’.

Tip 2. De juiste outfit & accessoires voor borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan is het handig dat je je baby gemakkelijk kunt aanleggen. De juiste kleding en accessoires helpen je hierbij.Voedingsbeha en -shirt
Wanneer je thuis bent, doe je je -shirt gewoon omhoog en maakt het niet uit dat je buik zichtbaar is wanneer je kindje drinkt. In het openbaar vind je dat misschien minder prettig. Daarom zijn een voedingsbeha en een voedingstop superhandige basics voor moeders die op stap gaan. Je kunt deze gemakkelijk losknopen of omlaag doen zodat je kleintje snel aan de borst kan. Er zijn voedingsshirts en -beha’s in alle soorten en maten, van fancy bh’s met kant en leuke prints tot eenvoudige basics. Aan jou de keuze!

Voedingssjaal of -doek
De meningen hierover zijn verdeeld, maar voor veel jonge moeders is borstvoeding geven in het openbaar een ‘dingetje’. Ons advies: doe gewoon waar je je goed bij voelt. Jij en je baby staan per slot van rekening op nummer één. Wil je wat meer privacy wanneer je je kindje bijvoorbeeld op een terras voedt? Een voedingssjaal of borstvoedingsdoek is dan ideaal. Onder zo’n mooie doek of sjaal kan je kleintje rustig en beschut drinken en krijg jij de privacy die je nodig hebt. Onderweg weet je niet altijd zeker wanneer je een geschikt plekje of moment vindt om je baby borstvoeding te geven. Begint je baby te huilen, dan zullen je borsten hierop reageren en kan er al melk uit je tepels vloeien. Dat heeft moeder natuur slim bedacht, het is alleen niet altijd handig voor jou. Zoogcompressen bieden uitkomst. Je plakt ze in je beha, waar ze de melk absorberen en vlekken in je kleding voorkomen. Wist je dat er zowel wegwerp- als wasbare kompressen zijn?

Baby voeden onderweg flesvoeding

Tip 3. De juiste accessoires voor flesvoeding

Ben je overgestapt op flesvoeding? Dan heb je met de juiste spulletjes en voorbereiding het halve werk al gedaan. Hier lees je wat je in je luiertas kunt stoppen om je kindje ontspannen en veilig de fles te kunnen geven.Melkpoedertoren of -stapeldoosje
Met een melkpoedertoren of stapeldoosje bewaar je precies de juiste hoeveelheden poedermelk en/of pap in aparte, stapelbare potjes. Thuis meet je de babyvoeding af, dus je hoeft geen complete bus met maatschepje mee te nemen. Er bestaan stapeldoosjes met verschillende aantallen potjes, maar het minimum is meestal drie. Zijn er onderweg meer dan drie voedingen nodig, dan kun je heel gemakkelijk twee setjes combineren tot één. Flesjes en spenen
Ga je langer op pad en geef je meerdere voedingen? Dan is het handig om meerdere schone drinkflesjes en spenen mee te nemen. Tenzij je onderweg de gelegenheid hebt om het flesje en de speen goed schoon te maken.

Het immuunsysteem van je baby is nog niet zo goed ontwikkeld als het jouwe. Zorg dus altijd voor een goede hygiëne. Steriliseer alle flesjes en gooi restjes melk meteen weg, zodat bacteriën zich er niet in kunnen vermeerderen.Warm water
Weet je niet zeker of er onderweg een mogelijkheid is om het water te verwarmen? Neem dan een thermosfles gekookt water en een fles koud water mee. Daarmee breng je een flesje gemakkelijk op de juiste temperatuur. Ook zijn er flessenwarmers te koop die je zowel thuis als in de auto kunt gebruiken. Ga je ergens naartoe waar wel een magnetron of waterkoker is, dan is dat natuurlijk wel zo makkelijk. De meeste restaurants zullen met alle liefde een flesje opwarmen.

Tip 4. Keep calm & sabbel on

Je kindje voelt jouw stemming feilloos aan. Probeer daarom tijdens het voeden rustig te blijven, waar je ook bent en wat er ook gebeurt. Gaat het mis? Adem in, adem uit en ga gewoon rustig door. Zo zal je kindje ook rustig blijven en gewoon doordrinken.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Ontdek de babysokjes die wél blijven zitten
close

Next

13 dingen die niet mogen ontbreken in je luie...