Kruidvat Blog

De juiste babyvoeding bij voedselallergieën

Header_ Voeding om voedselallergieen helpen te voorkomen, zo werkt het

Deze voeding vermindert de kans op koemelkallergie

Veel zuigelingenvoeding en opvolgmelk is gemaakt op basis van koemelk. Maar wat doe je als je vermoedt dat je kindje hier allergisch voor is? Ontdek hier alles over voedselallergieën bij baby’s en de juiste voeding bij voedselallergie.

Wat is voedselallergie?

Als je allergisch bent voor voedsel, reageert je lichaam op een bepaalde voedingsstof. Je lichaam ziet dit niet als iets dat het nodig heeft, maar als een indringer. In het lichaam komt dan histamine vrij, wat een allergische reactie veroorzaakt.

Ook baby’s en jonge kinderen kunnen al voedselallergieën hebben, een bekende is bijvoorbeeld koemelkallergie. Van de kinderen tot 3 jaar heeft zo’n 4% tot 8% een voedselallergie*. Heb je zelf ook een voedselallergie? Dan is de kans groter dat je kindje dit ook heeft.

Voedselallergie of -intolerantie?

Voedselallergie valt onder voedselovergevoeligheid, net als voedselintolerantie. Tussen deze twee overgevoeligheden zit een verschil. Als je allergisch bent voor bepaald voedsel, reageert je afweersysteem hierop. Het maakt dan antistoffen aan tegen de allergenen die de allergische reactie veroorzaken.

Soms kan je lichaam ook op bepaald voedsel reageren zonder dat je een voedselallergie hebt. Dit noem je dan voedselintolerantie. Hierbij kan je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed verwerken, zoals lactose of gluten.

Hoe weet je of je baby een voedselallergie heeft?

Het kan lastig zijn om er achter te komen of je kindje een voedselovergevoeligheid heeft. Dit zijn symptomen die hierop kunnen wijzen:

  • Overgeven
  • Niet willen eten of drinken
  • Veel huilen en onrustig zijn
  • Last van diarree of verstopping
  • Darmkrampjes
  • Eczeem

Vermoed je dat je baby een voedselovergevoeligheid heeft? Neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau. Zij kunnen je helpen en bepalen of je kindje een voedselallergie of -intolerantie heeft.

Sfeerbeeld_ Voeding om voedselallergieen helpen te voorkomen, zo werkt het

Speciale dieetvoeding

Het is goed om te weten dat er speciale dieetvoeding voor medisch gebruik verkrijgbaar is. Kruidvat Extra Care 2 is laag in lactoseen het bevat het vetzuur palmitaat. Het bevat daarnaast gedeeltelijk gehydroliseerde eiwitten die de kans op koemelkallergie verminderen. Kruidvat Extra Care 1 bevat het omega-3 vetzuur DHA.

*Bron: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eerste-hapjes/allergie-of-voedselintolerantie-bij-mijn-kindje.aspx

close

Previous Article

Met de Kruidvat Luiertaart verrassen we kersv...
close

Next Article

Heeft je baby waterpokken? Ontdek onze 4 tips...