BLOG Kruidvat

4 tot 8 weken oud: lekker groeien

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 05/04/2021

Van de borst of fles* naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!

Hoe ouder en groter je baby wordt, hoe meer voeding hij nodig heeft. Maar hoeveel dan precies? Daar zijn geen vaste richtlijnen voor. Hoe je weet wanneer je baby voeding nodig heeft, lees je hier.

Nu je baby tussen de 1 en 2 maanden oud is, drinkt hij al een stuk meer. Borstvoeding heeft altijd de voorkeur. Iedere persoon is uniek, dus je baby ook. Richtlijnen voor de hoeveelheid voeding zijn er dus niet.

Je kindje kan in deze periode last hebben van darmkrampjes. Goed om te weten: bij een leeftijd van 3 maanden zijn de darmpjes meer ontwikkeld en verdwijnen de klachten vaak vanzelf.

Geef je borstvoeding? Let er dan op dat je baby goed aanhapt, zodat hij geen lucht binnenkrijgt tijdens het drinken. Bij flesvoeding* is het vooral belangrijk dat de speen goed gevuld is. Nog een tip: laat je kindje niet te gulzig laten drinken en neem een tijd voor een boertje na de voeding.

* Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

Vol of juist trek? Zo merk je het

Vraag je je af wanneer en of je baby genoeg heeft gegeten? Kijk en luister goed naar je kleine. Hij geeft het vaak zelf aan. Al vanaf het moment dat hij geboren is, heeft hij een gevoel van honger en ook wanneer hij vol zit. Als je de volgende signalen kunt afstrepen, weet je dat je baby genoeg voeding binnen heeft gekregen:
• Je baby is vrolijk en actief
• Je moet je baby ongeveer 6 keer per dag verschonen van een natte luier
• Naast die 6 natte luiers, moet je je kleine ook verschonen van 2 tot 5 poepluiers
• Je kleine groeit goed

Heb je het gevoel dat je kleine niet zo hard groeit als hij zou moeten? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Het consultatiebureau houdt de groei van je kleine in de gaten op basis van groeicurves.

Zoogcompressen

Draait je wasmachine overuren vanwege al die vlekken in je bovenkleding? Gebruik dan zoogcompressen. Die absorberen de melk en voorkomen vlekken in je kleding.

De zoogcompressen van Kruidvat zijn extra zacht, ademend en gevormd naar je borst. Je plakt ze vast met een handige plakstrip, waardoor ze prettig zitten.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

1 tot 4 weken oud: je baby is er!
close

Next

8 tot 12 weken oud: op zoek naar een nieuw ri...