
Van de borst of fles* naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!
Al dat wachten is eindelijk beloond: je kleine is er! Kun je de beschuit met blauwe of roze muisjes inmiddels al niet meer zien? Je baby heeft geen moeite met een weinig gevarieerd menu. Sterker nog, hij lust maar 1 gerecht: borst- of flesvoeding*. Hoe zit het met voeding in de eerste maand? Je leest het hier.
Slechts één gerecht
Op de menukaart van je kleine staat de eerste maanden borstvoeding, flesvoeding* of een combinatie van deze twee. Hoe vaak je je baby moet voeden? Daar zijn geen in beton gegoten regels voor. Het duurt eventjes, maar je kleine ontwikkelt na verloop van tijd zijn eigen voedingsschema.
* Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.
Zorg goed voor jezelf
Vergeet in deze drukke periode jezelf als moeder niet. Zeker als je borstvoeding geeft kun je wel wat extra energie en voedingsstoffen gebruiken. Nu er een baby met je mee-eet is een dubbele portie niet nodig, maar een extra boterham, wat extra pasta, rijst of aardappelen en handje noten geven je net wat meer power. Ook genoeg drinken is in deze periode extra belangrijk. Je verliest meer vocht, dus zorg dat je dit ook weer aanvult. Een handige tip is om na iedere voeding zelf een groot glas water te drinken. Zo vul je alles meteen aan. De baby een slok, jij een slok!

Hoeveel voedingen per dag?
Iedere baby is uniek en heeft zijn eigen ritme als het om voedingen gaat. Jonge baby’s drinken vaker, maar nog geen grote hoeveelheden. Dat komt doordat de maag van je kindje nog klein is en niet te veel voeding in één keer kan verwerken. In het begin vraagt je baby ook ’s nachts om voeding. Daar hoef je geen wekker voor te zetten, want je kleine schreeuwt je luidkeels wakker.
Borstvoeding
Het is goed om te weten dat borstvoeding altijd de voorkeur heeft. Het geven van borstvoeding gaat soms heel makkelijk en kost soms meer tijd en energie. Een tepelhoedje kan een handig hulpmiddel zijn. Je plaatst ‘m over je tepel en tepelhof heen. In het tepelhoedje zitten gaatjes waar de melk doorheen komt.