BLOG Kruidvat

Zo verlicht je het hoesten bij je baby

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 21/09/2020
Header_Zo verlicht je het hoesten bij je baby

Hoesten heeft een beschermende werking

Moet je baby regelmatig hoesten? Dan is het een hele geruststelling om te weten dat hoesten je kindje meestal beschermt. Door te hoesten maakt je baby zijn longen schoon. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Daarom lees je hier handige tips om het hoesten te verlichten.

Verschillende soorten hoest

Je kleintje kan verschillende soorten hoest hebben:

 • Als je kindje een normale hoest heeft, maakt hij of zij de longen schoon. Bij deze hoest wordt slijm geproduceerd om de luchtwegen schoon te maken. Normale hoest is gelukkig vaak snel weer over.
 • Bij droge hoest of kriebelhoest wordt er geen slijm opgelost. Een irriterend stof is vaak de oorzaak. Ook deze hoestsoort is gelukkig meestal snel weer over.
 • Vastzittende hoest is voor je kindje vervelender. Bij deze hoest zit er taai slijm vast. Omdat dit moeilijk loskomt, moet je kindje veel hoesten en kan hij of zij het zelfs wat benauwd krijgen.
 • Sfeerbeeld - Zo verlicht je het hoesten bij je baby

  Tips om het hoesten te verlichten

  Voor je kindje is hoesten vaak erg vervelend. En ook voor jullie als ouders is het niet fijn om je kindje veel te horen hoesten. Gelukkig kun je je baby helpen:

  • Laat je kindje voldoende drinken. Hierdoor blijft zijn of haar keel vochtig en raakt minder snel geprikkeld.
  • Laat de babykamer, maar ook de rest van het huis, regelmatig even luchten. Goede ventilatie vermindert prikkels van bijvoorbeeld stof.
  • Zet het hoofdeinde van het bedje van je kindje iets hoger, bijvoorbeeld door een handdoek onder het matras te leggen. Hierdoor kan je kindje ’s nachts vrijer ademhalen.
  • Ga met je kindje in de badkamer zitten en doe de deur dicht. Zet de douche aan zodat er stoom in de badkamer komt. Hierdoor komt het slijm wat los. Hou je kindje wel op veilige afstand van het hete water.
  • Voelt je kindje zich verder goed? Ga dan regelmatig even met hem of haar naar buiten. Frisse lucht is altijd goed.

  Voor kinderen onder de 1 jaar zijn er helaas geen hoestdranken of -siropen verkrijgbaar. Ook is het nog niet verstandig om ze een lepeltje honing te geven om de keelklachten te verwachten. Dit mag pas als ze 1 jaar oud zijn.

  Houdt het hoesten voor langere tijd aan of heeft je kindje het erg benauwd? Neem dan contact op met je huisarts.

  Benieuwd naar onze hele Baby & Kind assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

  close

  Previous

  Hoe kies je de juiste luiermaat?
  close

  Next

  4 leuke en makkelijke hairdo’s voor kin...