BLOG Kruidvat

Hoe behandel je eczeem bij je baby?

Read time: 4 minutes
Posted on: 05/09/2019
hoe behandel je eczeem bij je baby - header

Help, mijn kindje heeft eczeem!

Ongeveer 5 tot 10% van de baby’s heeft last van eczeem. Je herkent deze jeukende huiduitslag aan roodheid, schilfertjes, bultjes, zwellingen en korstjes. Het is gelukkig niet besmettelijk, maar wel heel vervelend voor je kindje. Hier lees je wat de oorzaken precies zijn, ontdek je de verschillende vormen en geven we je tips om eczeem bij je kindje te voorkomen en behandelen.
Onze tip:Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij lichte tot matige eczeem. Het ondersteunt het huidherstel en doorbreekt de vicieuze cirkel van jeuk en krabben.

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid. Deze huidaandoening komt vaak van binnenuit, maar kan ook veroorzaakt worden door allergische reacties van buitenaf. Het veroorzaakt veel jeuk en ziet er vaak vervelend uit. Je herkent eczeem bij je baby aan rode plekken op de huid met bultjes, vochtblaasjes, kloofjes of schilfertjes. De eczeemplekken zijn soms wat vochtig. De meest voorkomende klacht bij eczeem is jeuk. Deze jeuk is heel vervelend en kan je kindje ook uit zijn slaap houden.

Baby’s kunnen al binnen enkele weken na de geboorte last krijgen van vervelende eczeemplekjes. Gelukkig is het niet gevaarlijk en hebben de meeste kindjes een milde vorm. Je kindje groeit hier vaak op latere leeftijd overheen en heeft er als volwassene geen last meer van.

De verschillende vormen van eczeem bij baby’s

Er zijn verschillende vormen van eczeem. Bij kleine kinderen zijn dit de meest voorkomende vormen:

hoe behandel je eczeem bij je baby - sfeerbeeld


Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Dit is een ontstekingsziekte van de huid en wordt gezien als de ‘normale’ vorm van eczeem. Erfelijkheid speelt bij deze vorm een belangrijke rol. Constitutioneel eczeem begint vaak al in het eerste levensjaar. De meeste kinderen groeien na een aantal jaar over deze vorm van eczeem heen.
Contacteczeem ontstaat na contact met een stof waar je kindje allergisch voor is. Het eczeem ontstaat dan vaak op de plekken die in contact zijn geweest met deze stof.
Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem die vooral op een behaarde hoofdhuid voorkomt. Bij baby’s wordt dit ook wel ‘berg’ genoemd. Je herkent deze huidaandoening aan korstjes op de hoofdhuid van je kindje en vettige, gele schilfertjes. Soms is de huid ook wat rood.

Wat is de oorzaak van eczeem bij baby’s?

Ongeveer 1 op de 10 baby’s krijgt een vorm van eczeem. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. De aanleg voor constitutioneel eczeem is erfelijk bepaald, maar kan door bepaalde factoren wel verergeren. Andere veelvoorkomende oorzaken van eczeem zijn allergieën en stress.

Er zijn verschillende factoren die eczeem kunnen uitlokken of verergeren: • Te vaak wassen met water en zeep. De tere babyhuid droogt hierdoor snel uit.
• Zweten irriteert de huid.
• Extreme temperaturen, zoals extreem warm of koud weer, verergeren eczeem.
• Als je kindje een griepje of verkoudheid heeft, is zijn weerstand minder. Ook eczeem ziet dan zijn kans.
• Parfum kan de huid irriteren.
• Krabben verergert het eczeem en kan infecties veroorzaken.

Wat moet je doen als je kindje eczeem heeft?

Je wilt natuurlijk het beste voor je kindje en daarom eczeem het liefst voorkomen. Helaas lukt dat niet altijd. Maar je kan de kans op eczeem wel zo klein mogelijk houden en je kindje helpen als hij of zij last heeft van eczeem:

1. Een droge huid is gevoeliger voor eczeem en zorgt voor meer jeuk. Zorg er daarom voor dat het tere babyhuidje niet te veel uitdroogt. Was je kindje maar één tot twee keer per week en zo min mogelijk met zeep. Gebruik liever speciale babyolie voor in het badje.

2. Dep je baby na het badderen voorzichtig droog. Wrijven irriteert de huid en verergert de jeuk.

3. Hou het huidje van je baby goed vet met een zalf of verzorgende crème.

4. Hou de omgeving van je kindje stofvrij. Zet niet te veel knuffels in de babykamer en hou huisdieren uit deze ruimte. Kies voor een gladde vloerbedekking zoals zeil, laminaat of hout.

5. Trek je kindje geen irriterende kleding aan. Sommige stoffen voelen niet prettig aan op de huid en kunnen de jeuk verergeren. Warme, wollen kleren verergeren de eczeem vaak. Laat je kindje daarom liever luchtige kleding dragen.

6. Bescherm de huid van je baby goed tegen de zon en gebruik een zonnebrandcrème met minimaal factor 50.

7. Heeft je kindje jeuk? Probeer hem of haar dan zo min mogelijk te laten krabben. Hierdoor beschadigt de huid en kunnen nieuwe irritaties en zelfs infecties ontstaan. Hou de nageltjes van je baby daarom kort. Met korte nageltjes kan je kindje minder goed krabben. Bij een baby kun je ook sokjes om de handjes doen om het krabben tegen te gaan. Zorg daarnaast voor voldoende afleiding om het krabben te stoppen.

Voor de behandeling van eczeem is een neutrale zalf vaak geschikt. Hiermee krijg je de eczeem meestal goed onder controle. Helpt dit niet voldoende? Raadpleeg dan je huisarts voor advies. Hij kan je een hormoonzalf met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden helpen tegen de jeuk en remmen de ontstekingsreactie.

Ben jij benieuwd naar ons hele eczeem assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat is het verschil tussen Kruidvat Droog �...
close

Next

Wat is het verschil tussen een rubberen en ee...