Kruidvat Blog

Help, mijn baby heeft spruw

Spruw

Wat is spruw en hoe kun je het behandelen?

Heeft je baby witte spikkeltjes op zijn tong en in zijn mond? Dan kan hij spruw hebben. Maar geen paniek! Het is een meestal onschuldige infectie. Ongeveer 4% van de pasgeboren baby’s krijgt ermee te maken. Je merkt dat je kindje huilerig is en slecht drinkt. Gelukkig gaat spruw meestal vanzelf over.

Wat is spruw?

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies die wordt veroorzaakt door het gist Candida albicans. Meestal krijgen kinderen jonger dan 6 weken er last van. Volwassenen kunnen een candida-infectie hebben, zonder dat ze het weten of er last van hebben. Zo kun je ongemerkt spruw aan een kindje doorgeven. Bijvoorbeeld door een fopspeen of vinger van iemand met candida. Ook als moeder kun je candida bij je dragen bij de geboorte of via de borstvoeding doorgeven, zonder dat je hier iets van merkt.

Baby

Hoe herken je spruw?

Kindjes met spruw kunnen witte plekjes in hun mond hebben. Je vindt de spikkeltjes aan de binnenkant van de wangetjes, op de tong en het gehemelte. De vlekjes wegvegen is vaak moeilijk. Sommige kindjes hebben daarnaast last van blaasjes in de mond en opvallend glanzende lippen. Soms komt het voor dat je baby wel spruw heeft, meer geen witte spikkels. Je merkt dan dat hij veel huilt, onrustig drinkt en de tepel vaak loslaat.

Baby Moeder

Is spruw gevaarlijk of besmettelijk?

Spruw is een veelvoorkomend babykwaaltje en is niet gevaarlijk. Het gaat gelukkig meestal vanzelf weer over. Als je kindje er verder geen last van heeft, is er geen behandeling nodig. Als je kindje veel huilt en de tepel steeds loslaat bij het voeden, is het wel goed om wat aan de spruw te doen. Neem daarvoor contact op met je huisarts.

Spruw is besmettelijk. Je kindje kan het via direct contact overdragen. Maar ook via spullen die hij in zijn mondje heeft gehad. Maak daarom alles hygiënisch schoon en laat andere kindjes niet aan zijn spullen komen.

Wat moet doen als je kindje spruw heeft?

Heeft je kindje spruw? Hygiëne is dan erg belangrijk. Als je alles goed schoonmaakt, krijgt de infectie geen kans om zich verder te verspreiden. Met de volgende tips geef je de candida geen kans:

  • Was je handen voor je borstvoeding gaat geven en maak je tepels schoon met lauw water.
  • Maak je tepels ook na het voeden weer schoon en laat ze aan de lucht drogen.
  • Was je handen als je naar het toilet bent geweest en na het verschonen van de luier van je kindje.
  • Babyvoedingsflesjes en spenen kun je het beste in de vaatwasmachine doen om ze te reinigen. Heb je geen vaatwasmachine, maak ze dan schoon met een afwasmiddel en speciale borstel. Uitkoken van flesjes en spenen is niet nodig. Bewaar ze op een schone en droge plaats.
  • Gebruik even geen zoogcompressen of vervang zeer regelmatig.

Gaat de spruw niet over of blijft het terugkomen? Neem dan contact op met je huisarts.

Kun je spruw voorkomen?

Spruw is meestal niet te voorkomen. Maar in situaties van stress en verminderde weerstand ziet spruw zijn kans. Ook kunnen tepelkloven spruw veroorzaken. Probeer alle spullen hygiënisch schoon te houden. Zou hou je de kans op spruw zo klein mogelijk.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zwemmen met je baby? Vergeet de zwemluier nie...
close

Next

Een nieuwe lijn speciaal voor mama’s!