BLOG Kruidvat

Nagels van je baby knippen: vanaf wanneer en hoe doe je dat?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 04/11/2022

Nagels van je baby knippen: vanaf wanneer en hoe doe je dat?

Smelt jij ook bij het zien van die kleine babyhandjes en -voetjes? Aan al die schattige vingertjes en teentjes zitten ook al nageltjes. Maar deze zijn bij een pasgeboren baby nog zacht en buigzaam. Daarom mag je ze nog niet direct knippen. Maar vanaf wanneer mag dat wel? En hoe doe je dat dan? Hier beantwoorden we al je vragen!

Babynagels knippen of vijlen?

Al in de 13e week van je zwangerschap beginnen de nageltjes van je kindje te groeien. Als je 32 weken zwanger bent, zijn de vingernagels volgroeid. Vier weken later volgen de teennagels. Als je kindje geboren wordt, kunnen de nageltjes daarom al behoorlijk lang zijn. Helaas zijn ze dan nog niet zo hard en stevig als onze nagels. Knippen mag daarom nog niet.

Maar die kleine nageltjes kunnen al wel verraderlijk scherp zijn. Baby’s kunnen zichzelf hiermee verwonden en ook voor jou is dat niet fijn. Het is daarom wel belangrijk om de scherpe nageltjes korter te maken. Hoe je dat doet? Simpel. Door ze te vijlen.

Tip: met onze handige Kruidvat Baby Manicureset heb je alles in huis voor het vijlen en knippen van de nageltjes van je baby.

Babynagels vijlen

In de eerste maanden is het goed om de nageltjes van je kindje regelmatig te vijlen en er zo voor te zorgen dat ze niet te scherp zijn. Vijlen is gelukkig ook nog wat minder spannend dan knippen. Zo vijl je de nagels van je baby:

  • Neem een speciale babynagelvijl en pak het vingertje van je baby vast.
  • Druk de huid iets naar achter zodat je goed bij het nageltje kan.
  • Heen en weer vijlen veroorzaakt scherpe randjes en scheurtjes, en die wil je juist niet. Vijl daarom altijd in één richting.

Babynagels knippen (vanaf 3 maanden)

Als je baby zo’n drie maanden oud is, mag je voor de eerste keer de nageltjes knippen. Je merkt dan ook dat de nageltjes harder zijn.

De eerste paar keer kan het best spannend zijn om de nageltjes te knippen. Doe dit daarom als je kindje tevreden is en rustig ligt, bijvoorbeeld als je net gevoed hebt. Is je kindje erg beweeglijk? Vraag dan om hulp. Als de ander het handje van je kindje vasthoudt, kan jij het nageltje knippen. Ook kan de ander je kindje een beetje afleiden.

  • Gebruik voor het knippen van de nageltjes een speciaal nagelschaartje of nagelknippertje voor baby’s. Deze zijn vaak wat kleiner en minder scherp dan de variant voor volwassenen.
  • Pak een vingertje van je kind vast en duw de huid iets naar beneden.
  • Het teennageltje knip je altijd recht af, bij de vingernageltjes volg je de vorm van de nagel.

Als je de nageltjes liever vijlt, dan kan dat natuurlijk ook nog steeds.

Hoe vaak moet je de nagels van je kindje knippen?

De nageltjes van je baby groeien best snel, zeker de vingernagels. Houd de lengte daarom goed in de gaten en vijl of knip de nagels als dat nodig is. Soms kan dat zelfs meerdere keren per week zijn. De teennagels groeien gelukkig iets minder hard en hoeven daarom minder vaak geknipt te worden.

Auw! Per ongeluk in het vingertje geknipt?

Maakt je kindje ineens een onverwachte beweging en heb je per ongeluk in zijn of haar vinger geknipt? Spoel de bloedende vinger dan even af onder de koude kraan en duw er een steriel gaasje tegenaan. Hou deze er een paar minuten tegenaan tot het bloeden gestopt is. Doe nooit een pleister op het wondje. Omdat je kindje zijn of haar handje graag in de mond stopt, bestaat de kans dat de pleister hier losgaat en dat is gevaarlijk.

Wil je alles in huis hebben voor het vijlen of knippen van de nageltjes van je baby? Kijk dan in ons ruime assortiment met babyaccessoires.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 04 november 2022

close

Previous

Nutrilon Melk & Plantaardig: twee wereld...
close

Next

Baby inbakeren: wanneer en hoe doe je dat?