BLOG Kruidvat

1 maand oud: het eerste lachje

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 20/02/2021

Wist je dat je kindje als kleuter meer dan 2 keer zo groot is dan als baby? En zo gebeurt er nog veel meer in deze periode, van het eerste stapje tot de eerste tekening. In onze groeikalender lees je van maand tot maand hoe je kind zich ontwikkelt. Ook geven we je leuke tips om samen te doen!

Nu je baby 1 maand oud is, ontdekt hij steeds meer. Hij communiceert niet meer alleen door te huilen, maar maakt ook andere geluidjes. Hoewel je kindje veel slaapt, krijgen jullie steeds meer een dagritme. Het allerleukste van deze maand is dat hij voor het eerst lacht. Dat maakt al die volle luiers weer een beetje goed!

Lekker rondkijken

Behalve met het eerste lachje ontwikkelt je baby zich ook met het huilen. Dat zit zo: tot nu toe huilde hij zonder tranen. Vanaf deze maand vloeien de tranen wel, omdat de traanbuisjes ontwikkeld zijn. Leg je je kindje op de buik? Dan is de kans groot dat hij zijn hoofd al een beetje optilt. Hij begint beter te zien en vindt het heerlijk om rond te kijken.

Waar je baby eerst altijd vuistjes maakte, doet hij zijn handjes nu steeds vaker open. Hij kijkt er graag naar. Ook is hij lekker beweeglijk, zodat zijn spieren sterker worden. Zo trappelt hij veel en strekt de beentjes.

 Brabbelgeluidjes

Je kindje krijgt steeds beter door hoe hij jouw aandacht kan trekken. Dat is niet alleen door te huilen, maar ook door andere brabbelgeluidjes te maken. Andersom herkent hij jouw stem. Hij draait zijn hoofd naar jou als je tegen hem praat. En dat is niet het enige wat hij interessant vindt. Ook bewegende dingen vindt je baby heel boeiend. Tegen het einde van deze maand kan hij al een voorwerp volgen als je het dicht bij z’n gezicht houdt.

Leuk om te doen

Ben jij zo iemand die veel foto’s maakt van haar kindje, gewoon omdat hij zo schattig is? Dan is het een leuk idee om een fotoserie te maken. Maak vanaf nu elke maand een foto van je baby met dezelfde achtergrond, bijvoorbeeld op dezelfde stoel of met een bepaalde knuffel. Zo breng je op een mooie manier de groei van je kindje in beeld. Na 12 maanden verzamel je alle foto’s in een babyboekje. Ook leuk om aan opa en oma te geven!

Ook leuk om aan opa en oma te geven!

Papa Sjenkie vertelt

”Een maand is alweer voorbij en we zijn een week terug uit het ziekenhuis.

Mijn vrouw en dochter (Lana) moesten een kleine drie weten in het ziekenhuis blijven, vanwege de vroege bevalling. Mijn vrouw beviel met 34 weken en 5 dagen met een spoedkeizersnee. Ze ontwikkelde een zwangerschapsvergiftiging en er moest meteen ingegrepen worden.

Gelukkig konden we dankzij het geweldige ziekenhuispersoneel met zijn drieën weer naar huis. Als een trotse pauw begeleide deze papa zijn vrouw en dochter (in de Maxi Cosi) naar huis. Thuisgekomen stond onze kraamhulp al te wachten. Door het lange verblijf in het ziekenhuis was ze er maar een ochtend. Ze was erg lief en gaf ons de belangrijkste tips die wij als kersverse ouders konden gebruiken. Even later was ze alweer weg.

Mijn vrouw was nog steeds erg moe van de afgelopen weken en heeft uiteindelijk meer dan een jaar moeten herstellen van de zwangerschapsvergiftiging. Vaak lag onze dochter tussen ons in voor een momentje samen. Soms gingen wij samen zingen voor ons meisje en een ander moment probeerden we haar te laten lachen. Het moment dat dan het eerste glimlachje tevoorschijn komt is en blijft magisch.

Wat een positiviteit en licht dat ene glimlachje kan geven, prachtig!”

In de box spelen

Nu je kindje rond begint te kijken, ligt hij graag in de box. Vanaf die plek kan hij zijn speeltjes veilig van dichtbij bekijken. Omdat het nog lastig is om zijn hoofd te bewegen, kijkt hij ook graag naar een mobiel met licht en geluid, zoals deze schattige projectormobiel van Fisher-Price. Zorg in ieder geval dat je niet te veel speeltjes in de box legt: 2 of 3 is genoeg. Kun jij ondertussen even iets voor jezelf doen!

Ben je op zoek naar leuke babyspeeltjes voor in de box? Bekijk dan ons assortiment babyspeelgoed!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

42 weken zwanger: de week van de vluchttas
close

Next

14 maanden oud: vroege peuterpuberteit