BLOG Kruidvat

Baby inbakeren: wanneer en hoe doe je dat?

Leestijd: 8 minuten
Geplaatst op: 09/11/2022

Baby inbakeren: wanneer en hoe doe je dat?

Is je baby vaak onrustig en heeft hij of zij moeite met in slaap vallen? Dan kan inbakeren een fijn hulpmiddel zijn. Deze methode werd in de 18e eeuw al gebruikt, maar zien we de laatste decennia weer steeds meer terug. In deze BLOG vertellen we je wat inbakeren precies is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je je baby inbakert.

Wat is inbakeren?

Pasgeboren baby’s zijn vaak erg beweeglijk, maar hebben nog weinig controle over hun bewegingen. Hierdoor kunnen ze zichzelf wakker houden. Stel je maar voor, je valt bijna in slaap en ineens schieten je armen omhoog. Je bent direct weer klaarwakker. Heel vervelend, zeker voor baby’s, want die hebben veel slaap nodig.

Door je baby in te bakeren beperk je deze ongecontroleerde bewegingen. Je wikkelt je kindje hierbij van zijn schouders tot en met zijn voetjes in een doek. Je baby voelt zich zo geborgen en kan minder bewegen. Het in slaap vallen en doorslapen worden zo makkelijker.

Is inbakeren goed voor je baby?

De eerste maanden met een baby zijn intens. Je moet je kleine leren kennen en hij of zij moet wennen aan de wereld. Daar hoort ook leren slapen bij. Huilt je baby veel, valt hij of zij moeilijk zelf in slaap of doet je kleine alleen maar korte slaapjes? Dan kan inbakeren een goed hulpmiddel zijn. Een ingebakerde baby is vaak rustiger en huilt minder. Hierdoor krijg je de kans om aan een goed slaapritme te werken.

Goed om te weten: inbakeren is een middel dat tijdelijk kan worden gebruikt. Probeer daarnaast ook voor rust, ritme en regelmaat te zorgen. Zo ontwikkelt je baby een fijn slaapritme.

Veilig inbakeren

Wanneer je ervoor kiest om je baby te gaan inbakeren is het belangrijk om goed op de veiligheid te letten. Daarom is het advies om altijd contact op te nemen met het consultatiebureau wanneer je overweegt je baby te gaan inbakeren. Zij kunnen je uitleg geven over de verschillende inbakermethoden en je laten zien hoe je je baby veilig inbakert.

Wanneer je je baby te los, te strak of verkeerd inbakert, kan dit gevaarlijk zijn. Verkeerd inbakeren kan schadelijk zijn voor de heupontwikkeling of warmtestuwing veroorzaken.

Wanneer mag je je baby niet inbakeren?

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) raadt aan je baby sowieso niet in te bakeren als hij of zij:

 • Koorts heeft;
 • In de afgelopen 24 uur een vaccinatie heeft gehad;
 • Last heeft van benauwdheid;
 • (Verschijnselen) van heupdysplasie heeft.

Hoelang mag je je baby inbakeren?

Je kan je baby inbakeren wanneer je kindje tussen een week en een half jaar oud is. In de kraamweek is het beter om je baby nog niet in te bakeren. Je leert dan sneller de honger- en slaapsignalen van je baby herkennen.

Vanaf ongeveer 4 maanden leren de meeste baby’s omrollen. Daarom is het goed om vanaf deze leeftijd het inbakeren af te bouwen. Je baby kan namelijk moeilijker draaien wanneer hij of zij ingebakerd is. Vooral terugdraaien vanaf de buik naar de rug is dan lastiger en dat vergroot de kans op wiegendood. De meeste kinderen krijgen rond deze leeftijd ook meer controle over hun bewegingen waardoor het inbakeren niet meer nodig is.

Je baby inbakeren: zo doe je dat

Er zijn twee veel gebruikte manieren om je baby in te bakeren:

Inbakerslaapzak

Een speciale inbakerslaapzak lijkt op een gewone babyslaapzak, maar heeft geen openingen voor de armen. Met een inbakerzak baker je je kindje eenvoudig en veilig in. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voor je de inbakerzak gebruikt.

Hydrofiele doek

Een andere manier om je kindje in te bakeren is met een extra grote hydrofieldoek. Hiermee baker je je kindje als volgt in:

 1. Leg de hydrofiele doek in een ruitvorm en vouw de bovenste hoek om.
 2. Leg je baby in het midden van de doek met de schouders ter hoogte van de vouwrand,
 3. Pak de rechterhoek van de hydrofiele doek en doe deze over het armpje schuin onder je baby. Stop de punt in onder de rug. Zorg ervoor dat de arm van je baby gestrekt is.
 4. Sla de andere zijkant op dezelfde manier over de andere arm heen.
 5. Wikkel het uiteinde om.

Meer weten? In deze video zie je hoe je volgens bovenstaande stappen je baby inbakert.

Wil je fijne XL hydrofiele doeken voor je baby kopen? Kijk dan eens in onze webshop. Hier vind je naast hydrofiele doeken nog veel meer leuke en handige babyaccessoires.

Inbakeren afbouwen

Begint je baby om te rollen? Dan is het belangrijk om het inbakeren af te leren. Je kan ervoor kiezen om van het ene op het andere moment te stoppen met inbakeren of het langzaam af te bouwen. Kijk wat er bij jou en je baby past.

Stop met het afbouwen van het inbakeren op een dag dat je baby in een goed humeur is en je verder geen drukke activiteiten op de agenda hebt. Wanneer je kindje overprikkeld is, is het voor hem of haar namelijk moeilijker om in slaap te vallen. Houd daarnaast hetzelfde ritme als altijd aan. Heb je een vast ritueel voor het slapengaan? Volg dit dan zodat je kindje weet dat het bedtijd is.

Wanneer je het inbakeren rustig af wilt bouwen, kun je ervoor kiezen eerst een armpje uit de inbakerzak te doen en vervolgens twee. Ook kan je ervoor kiezen om een slaapje per dag zonder inbakerdoek te doen en de rest nog met. Kies hiervoor dan het dutje dat je kindje het makkelijkst doet.

Tips bij het inbakeren

Ga je je baby inbakeren? Dan hebben wij nog een aantal handige tips voor je:

 • Zorg ervoor dat de beentjes nooit te strak ingebakerd zijn. Deze moeten nog kunnen optrekken en spreiden. Dat is goed voor de ontwikkeling van de heupen.
 • Duimt je baby of sabbelt je kleintje graag op zijn hand? Laat dan een arm los.
 • Zorg ervoor dat je baby het niet te warm of koud kan krijgen. Bij warm weer is het vaak voldoende om onder de inbakerdoek alleen een romper te dragen. In de winter kunnen wat warmere kleren en eventueel een dekentje nodig zijn. Maak het bedje wel altijd kort op en stop het dekentje goed strak in zodat je baby er niet onder kan komen.

Slaap lekker!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 09 november 2022

close

Previous

Nagels van je baby knippen: vanaf wanneer en ...
close

Next

Heeft je baby koorts of verhoging? Dit kun je...