Kruidvat Blog

8 tot 12 weken oud: tijd voor extra vitamine D en K

Van de borst of fles naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!

In de eerste 3 maanden hoef je niet na te denken over wat voor voeding je je kindje geeft. Het is simpel: hij drinkt alleen maar melk. Het voedingsschema van je kleine wordt met de maanden steeds regelmatiger. Schrik niet als dat na 3 maanden wat verstoord lijkt. Dat komt door ‘regeldagen’. Hoe je samen een nieuw ritme vindt, lees je hier.

Op zoek naar een nieuw ritme

Het menu van je kleine is nog steeds simpel en kort: melk. Nu heeft hij nog geen extra voeding nodig. Makkelijk toch?! Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, maar in flesvoeding zitten ook de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Een combinatie van die twee is dus een goed idee.

Het voedingsschema van je kindje is de afgelopen maanden steeds regelmatiger geworden. Maar na 3 maanden lijkt dat schema soms ineens helemaal verstoord. Van de ene op de andere dag huilt hij ineens vaker om eten en lijkt hij niet rustig te krijgen. Dit is heel normaal: je baby heeft last van ‘regeldagen’. Die heeft hij omdat hij zo snel groeit. Neem op deze dagen de tijd voor de voedingen. Op deze manier vinden jullie zo weer een nieuw ritme.

Kinderdiëtiste Esther vertelt

“Zeker als je borstvoeding geeft is het soms moeilijk in te schatten hoeveel je kindje binnen krijgt. Geen zorgen, je baby heeft een natuurlijke reflex waardoor hij eet (of in dit geval drinkt) wat hij nodig heeft. Stopt je kleine eens wat eerder met drinken? Dan heeft hij gewoon genoeg of drinkt de volgende keer wat meer. Anders dan volwassenen of kleine kinderen eten baby’s nog helemaal niet uit emotie of omdat ze iets lekker vinden, maar puur omdat ze honger hebben. Ze stoppen als ze verzadigd zijn. Zolang je kindje gezond is en voldoende natte luiers heeft, hoef je je nergens druk om te maken.”

Esther van Ruijven, Voedingsadviesbureau VIE

Begin te oefenen met kolven

Je zwangerschapsverlof zit er nog niet op, maar het einde komt wel in zicht. Geef je borstvoeding? Dan is het verstandig om alvast te oefenen met kolven. Terwijl je kleine aan de ene borst drinkt, kun je de andere borst afkolven. Doe je dit tegelijk, dan stimuleert je baby de toeschietreflex. Je wekt deze reflex ook op met een kolfapparaat. Kies er dan wel eentje die de zuigbewegingen van je baby goed nadoet, want anders werkt het niet.

Voedingsschema flesvoeding 0 tot 3 maanden oud

Hoe groter en ouder je baby, hoe meer voeding hij nodig heeft.

Er bestaan geen vaste richtlijnen voor hoeveel voeding je baby nodig heeft. Wel kun je het volgende voedingsschema aanhouden als je flesvoeding geeft:

Gewicht babyVoedingen per 24 uurPer voedingBereiding
< 3 kg765 ml60 ml water + 2 afgestreken schepjes
3 – 3,5 kg6100 ml90 ml water + 3 afgestreken schepjes
3,5 – 4 kg5135 ml120 ml water + 4 afgestreken schepjes
4 – 5 kg5165 ml150 ml water + 5 afgestreken schepjes
5 – 6 kg5200 ml180 ml water + 6 afgestreken schepjes
> 6 kg4200 ml180 ml water + 6 afgestreken schepjes

Let op: dit voedingsschema is een richtlijn. Overleg met je consultatiearts hoeveel voeding jouw kindje nodig heeft.

Geef extra vitamine D en K

Je kindje groeit als kool en de botten ontwikkelen zich steeds meer. Om dit te stimuleren is het belangrijk om je kleine extra vitamine D te geven, zo’n 10 microgram per dag. Geef je je kindje borstvoeding? Geef hem dan de eerste 12 weken ook extra vitamine K. Bij volwassenen maken darmbacteriën deze vitamine aan, maar dat doet je baby nog onvoldoende. Als je alleen flesvoeding geeft, dan heeft je kleine geen extra vitamine K nodig.

Vitamine D en K vind je in de vorm van voedingssupplementen. Ze zijn suikervrij. Bekijk het assortiment hier.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

4 tot 8 weken oud: schaal de hoeveelheid melk...
close

Next

4 maanden oud: oefenen met vaste voeding