BLOG Kruidvat

11 weken zwanger: de week van het tanden poetsen

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Met 11 weken zwangerschap zit je waarschijnlijk op de piek van je zwangerschapskwaaltjes. De vele kleine eet- en drinkmomenten en soms overgeven vragen nogal wat van je gebit. Gelukkig kun je zelf de schade beperken.

Je baby in deze week:
Zo groot als een Fopspeen


Het minimensje in je buik is vanaf deze week geen embryo meer maar een foetus. Het doet alles wat een baby ook doet: van duimzuigen tot gapen. Hij grijpt zelfs af en toe de navelstreng! Het hartje heeft nu hartkamers en -kleppen en je kunt het zelfs al horen tijdens de termijnecho. Maar geen zorgen als dit niet lukt. Je kindje kan best met de rug naar buiten liggen of zich verstoppen in een lastig bereikbaar hoekje.

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Eindelijk! Je hebt rond deze periode jullie kindje gezien op de termijnecho. Je weet hoe lang je zwanger bent en je uitgerekende datum staat vast. Hoogtepuntjes als deze kun je best gebruiken, want je zwangerschapskwaaltjes bereiken een piek. De kans is gelukkig groot dat je je snel een stuk energieker voelt. Misschien een mooi moment om een babymoon te plannen? Nog even genieten van de quality-time met z’n tweeën!

Tip voor daddy

Maak foto’s! Want voor je het weet, is die buik weer weg. Als je wekelijks een buikfoto maakt, heb je later een leuke herinnering aan die steeds veranderende baby belly. Misschien ook leuk om een foto-afdruk naar de toekomstige opa’s en oma’s te sturen?

Papa Sjenkie vertelt – @papa_sjenkie

“Wij zijn zwanger!

Op dit moment is mijn vrouw 8/9 weken zwanger. Als partner vallen mij al wat meer dingen op wat betreft het beleven van deze zwangerschap. Haar hormonen gaan in ieder geval ALLE kanten op. De enige manier voor mij om hiermee om te gaan, is begrip te tonen en niet met emotie reageren. Het andere waar mijn vrouw veel last van kreeg is gevoelig tandvlees. Iedere keer bij het poetsen bloedde het wat. 

Doordat mijn vrouw diabetes type 1 heeft, zal ze om de vier weken op controle komen en een echo krijgen. Dit is het moment dat ik als man/vader even stil en emotioneel ben. Het zien van dat kleine boontje dat in de buik van mijn vrouw groeit. De verloskundige vroeg ons of wij het hartje wilde horen. Meteen werd ik enthousiast en het moment dat ik het hartje hoorde, werd ik trots en had ik moeite om de traantjes te bedwingen.

Nu mijn vrouw 11/12 weken zwanger is en haar buik een beetje vorm begint te krijgen, zijn wij nu op het punt om de rest van onze familie/vrienden/kennissen vertellen dat wij zwanger zijn.”

Mondverzorging: zet een tandje bij

Je tanden hebben het zwaar te verduren in deze tijd. Overgeven en veel kleine eet- en drinkmomenten zorgen dat je tandglazuur niet goed kan herstellen. De kans op gaatjes neemt daardoor toe. Probeer het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot zeven per dag. Verder is het ook goed om twee keer per dag te poetsen met een fluoridetandpasta en ‘s avonds aan de slag te gaan met tandenstokers, ragers of flossdraad.

Tanden poetsen na het overgeven? Niet doen! Het maagzuur tast je tandglazuur aan en poetsen is daarom geen goed idee. Spoel liever met (mond)water. Bekijk ons assortiment mondwater.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

10 weken zwanger: de week van de manicure
close

Next

12 weken zwanger: de week van het vertellen