Zwangerschapssymptomen en een negatieve test: toch zwanger?

Zwangerschapssymptomen-en-een-negatieve-test-toch-zwanger-header

De betrouwbaarheid van een zwangerschapstest

Probeer je zwanger te raken en blijft je menstruatie uit? Dan bestaat er de kans dat je in verwachting bent, zeker als je ook al andere zwangerschapssymptomen ervaart. Hoopvol doe je de test, maar helaas, de uitslag is negatief. Kan het zijn dat je toch zwanger bent? Je ontdekt het hier.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Zwangerschapstesten voor thuis zijn vaak simpele urinetesten. De test meet het gehalte humaan choriongonadotrofine (hCG) in je bloed. Na de innesteling van een bevruchte eicel maakt je lichaam dit zwangerschapshormoon aan.

Bij een zwangerschapstest plas je over een staafje of je steekt de test in een bakje urine. Binnen vijf minuten vertelt de test je dan of je wel of niet zwanger bent. Sommige, vaak wat duurdere, testen geven daarnaast ook aan hoe lang je al zwanger bent.

Hoe betrouwbaar is zo’n test?

Als je een zwangerschapstest op het juiste moment en volgens de gebruiksaanwijzing uitvoert, is deze tot 99% betrouwbaar. Maar daar zit dan ook meteen de valkuil in. Als je een negatieve test hebt, maar toch zwangerschapssymptomen ervaart, bestaat de kans dat je de test niet goed hebt uitgevoerd. Je hebt de test bijvoorbeeld te vroeg gedaan of niet goed uitgevoerd of je urine is niet geconcentreerd genoeg:

• Als je te vroeg test, bestaat de kans dat er nog niet genoeg van het zwangerschapshormoon in je urine zit. Een zwangerschapstest kan vaak pas vanaf een bepaald gehalte testen. Je kunt meestal testen vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Wil je meer zekerheid? Test dan nog een week later, het hormoongehalte is dan aanzienlijk hoger.
• Misschien heb je de test niet lang genoeg in je urine gehouden, is de houdbaarheidsdatum van de test verstreken of heb je de gebruiksaanwijzing niet goed gevolgd. De test kan dan een verkeerde uitkomst geven. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je de test doet. Ook handig: veel testen hebben een controlestreepje dat aangeeft of de test correct is uitgevoerd.
• Als je veel water hebt gedronken net voor je de test hebt gedaan, kan je urine soms te veel verdund zijn om te testen. Er zit dan niet voldoende hCG in. Onze tip is daarom om een zwangerschapstest altijd met ochtendurine te doen. Deze urine is het sterkst geconcentreerd en bevat daarom ook de meeste zwangerschapshormonen.
• Medicijngebruik kan de uitslag van een zwangerschapstest ook beïnvloeden. Er zijn bijvoorbeeld vruchtbaarheidsstimulerende middelen die hCG bevatten. Wacht daarom altijd 14 dagen na gebruik van deze middelen tot je een zwangerschapstest doet.

Zwangerschapssymptomen-en-een-negatieve-test-toch-zwanger-sfeerbeeld2

Ben je schijnzwanger?

Als je menstruatie uitblijft, je zwangerschapssymptomen ervaart, maar er geen kindje in je buik groeit, is er de kans dat je schijnzwanger bent. Dit komt soms voor bij vrouwen die heel graag in verwachting willen raken of die dat juist niet willen.

Het is belangrijk om dan een zwangerschapstest te doen. Als deze negatief is, verdwijnen de zwangerschapsverschijnselen vaak vanzelf. Een schijnzwangerschap duurt dan meestal ook niet langer dan twee weken. Blijven je klachten aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts.

van 0.00 9.49

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer