Zwanger of niet? Zo weet je het!

Zwanger-of-niet-zo-weet-je-het-sfeerbeeld-header

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen

Als vrouw weet je niet altijd direct dat je zwanger bent. Sommige vrouwen merken niks van de eerste zwangerschapssymptomen, terwijl anderen direct in de gaten hebben dat ze zwanger zijn als hun menstruatie uitblijft en ze in de ochtend ineens misselijk zijn. Wil je weten of je wel of niet zwanger bent? Lees dan snel door. Hier zetten we namelijk de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen voor je op een rijtje.

Blijft je menstruatiecyclus uit?

Eén van de belangrijkste tekenen van een zwangerschap is het uitblijven van je menstruatie. Als je normaal regelmatig ongesteld bent en je nu ineens overtijd bent, is het goed om een zwangerschapstest te doen. Het hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat je zwanger bent, maar het kan wel.

Als je zwanger bent, kan je nog steeds rond de tijd dat je normaal ongesteld zou worden last hebben van een lichte bloeding of doorbraakbloeding. Dit heb je vaak ook als de bevruchte eicel zich innestelt. Zo’n zes tot twaalf dagen na de bevruchting kan de eicel zich in je baarmoederwand nestelen. Soms veroorzaakt dit een innestelingsbloeding waarbij je ook lichte buikkrampen kan hebben.

Is je cyclus onregelmatig? Dan is het lastig om aan de hand hiervan te bepalen of je misschien zwanger bent. Er zijn dan nog genoeg andere symptomen die op een zwangerschap kunnen wijzen.

Voel je je moe?

Vermoeidheid is een veel voorkomend zwangerschapsverschijnsel en vaak zelfs één van de eerste symptomen. Zeker tijdens de eerste twee weken van je zwangerschap voel je je extreem moe en wil je het liefst de hele dag in bed liggen. Dit komt doordat de hoeveelheid progesteron in je lichaam stijgt. Dit bereidt de binnenkant van je baarmoeder voor op de zwangerschap.

Het is ook niet gek dat je lichaam vermoeid is. Er groeit tenslotte een nieuw leven in je buik en je lichaam is hier druk mee bezig. Ook in latere stadia van je zwangerschap kan je je daarom erg moe voelen.

Heb je last van (ochtend)misselijkheid?

(Ochtend)misselijkheid is misschien wel één van de meest bekende zwangerschapssymptomen. Vooral in de tweede tot achtste week van je zwangerschap kun je je erg misselijk voelen. Soms moet je zelfs overgeven. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door bepaalde zwangerschapshormonen. Na je zestiende week heb je hier vaak geen last meer van.

Zwanger-of-niet-zo-weet-je-het-sfeerbeeld

Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in de ochtend. Maar hoewel je vaak de term ‘ochtendmisselijkheid’ hoort, hoef je niet alleen in de ochtend last te hebben van misselijkheid. Ook ’s avonds, ’s nachts of op ieder ander moment van de dag kan je je misselijk voelen. Ook verschilt het per vrouw hoeveel last je hier van hebt. Sommige hangen de hele dag boven het toilet, terwijl anderen nergens last van hebben.

Ervaar je ernstige misselijkheid tijdens je zwangerschap? Dan is het goed om je huisarts te raadplegen. Ongeveer één op de honderd zwangere vrouwen heeft namelijk hyperemesis gravidarum. Hierbij hou je geen eten of drinken binnen en moet je veel en vaak overgeven. Meestal gaat dit na je eerst trimester weer over.

Veranderen je borsten?

Voelen je borsten gezwollen, pijnlijk of anders dan normaal? Dat kan een teken zijn dat je zwanger bent. Al één tot twee weken na je conceptie ga je dit soms merken. De veranderingen in je hormonen zorgen namelijk voor een betere doorbloeding. Dit maakt je borsten gevoeliger. Vaak zijn de aderen dan ook beter zichtbaar. Dit zwangerschapsverschijnsel neemt vaak af als je lichaam went aan de hormoonschommelingen.

Ook je tepels veranderen. Ze bereiden zich hiermee alvast voor op het geven van borstvoeding. Je tepels worden steviger. Je kindje vindt ze dan straks makkelijker. Een week nadat je zwanger bent geworden, kan je dit al merken. Je ziet dit vaak doordat je tepelhoven donkerder worden.

Begin je ‘zomaar’ te huilen?

Doordat je hormonen veranderen, heb je soms tijdens je vroege zwangerschap last van stemmingswisselingen. Soms begin je zelfs ineens te huilen, zonder dat daar een aanleiding voor is. Je zwangerschapshormonen beïnvloeden je neurotransmitters. Deze chemische boodschappers in je hersenen zorgen er normaal gesproken voor dat je je emoties onder controle houdt. Als je zwanger bent, lukt dat niet altijd even goed.

Zwanger-of-niet-zo-weet-je-het-sfeerbeeld2

Verandert je smaak en geurbeleving?

Zet je normaal als je opstaat als eerste een kopje koffie en leef je van die bekende koffiegeur helemaal op? Als je zwanger bent, kan dat ineens helemaal anders zijn. Er zijn namelijk dingen die je tijdens je zwangerschap ineens niet meer lust. Ook krijg je misschien zin in dingen waar je normaal helemaal geen behoefte aan hebt. Veel zwangere vrouwen hebben bijzondere cravings en eten de gekste combinaties. Al vanaf de tweede week van je zwangerschap kan je ook vreetbuien hebben. Hoe verleidelijk het ook is, probeer hier niet te veel aan toe te geven. Zowel voor jezelf als je kindje is het beter om gezond te (blijven) eten.

Naast je smaak, verandert soms ook je geurbeleving. Geuren die je normaal heel lekker vond, ruiken nu ineens vies en soms word je er zelfs misselijk van. Dat kopje koffie laat je dan ’s morgens echt wel uit je hoofd.

Moet je vaker naar het toilet?

Na zo’n zes tot acht weken zwangerschap bestaat de kans dat je wat vaker een bezoekje aan het toilet moet brengen dan anders. Je baarmoeder groeit en drukt daarbij op je blaas. Hierdoor moet je vaker naar de wc. Daarnaast wordt er door de verandering in je hormonen ook meer bloed door je nieren gepompt. Hierdoor zit je blaas ook nog eens sneller vol. Dat worden dus extra veel toiletbezoekjes de komende tijd.

Je baarmoeder gaat aan het einde van het eerste trimester vaak meer omhoog, waardoor de druk op je blaas weer minder wordt.

Heb je kramp, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel?

Sommige vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en kramp. Sommige hebben tijdens het eerste trimester of later in de zwangerschap kramp in hun benen of voeten. Je lichaam gaat calcium namelijk op een andere manier verwerken en hierdoor kun je last krijgen van kramp.

Anderen hebben last van een opgeblazen gevoel. Je merkt dit vaak doordat je broek minder goed dicht wil en je buik een beetje opgezet is. Hier heb je vaak tijdens je vierde of vijfde zwangerschapsweek al last van. Je darmen gaan dan wat trager werken, je houdt meer vocht vast en je hebt last van gasvorming.

Hiernaast is ook hoofdpijn een zwangerschapsverschijnsel. Zeker als je je moe en misselijk voelt, ligt hoofdpijn vaak op de loer. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Als je zelf al weet dat je zwanger bent, kan de stress en de spanning over het in verwachting zijn hier een rol bij spelen.

Zeker weten dat je zwanger bent?

Bovenstaande verschijnselen hoeven natuurlijk niet direct te betekenen dat je zwanger bent. Wil je zeker weten of je zwanger bent? Doe dan altijd een zwangerschapstest. Deze zijn gewoon vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de drogist en de apotheek.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer