9 praktische tips om je kind te beschermen tegen de zon

baby en kind in d zon

De beste zonbescherming voor kinderen

Als de temperaturen stijgen en de zon tevoorschijn komt, gaan we massaal met z’n allen naar buiten, ook kinderen. De kinderhuid is veel gevoeliger dan de huid van volwassenen en is daardoor extra kwetsbaar. Het is dus erg belangrijk om de huid van je kind goed te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen. Met deze negen praktische adviezen gaat dat zeker lukken!

Tip 1: Leg uit waarom zonbescherming belangrijk is

Leer je kinderen op jonge leeftijd al hoe belangrijk het is dat zij hun huid goed beschermen tegen de zon. Vinden ze het niet leuk om ingesmeerd te worden? Leg uit waartegen je ze wilt beschermen. Zo zullen ze stukken beter meewerken. Uiteindelijk ontwikkelen ze op die manier de juiste gewoontes wat betreft zonbescherming. Want jong geleerd is oud gedaan!

Tip 2: Houd jonge kinderen uit de zon

Is je kindje jonger dan één jaar? Vermijd dan direct zonlicht. Zet de kinderwagen of box altijd in de schaduw. Let op: ook in de schaduw kunnen kinderen verbranden. Smeer ze daarom altijd goed in.

Tip 3: Kies de juiste zonbescherming

Gebruik een goede zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Onze tip: Zwitsal Sun 0% Parfum SPF50+ Zonnecrème is een verzorgende en waterresistente zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50+ voor je kindje. De crème is makkelijk smeerbaar en plakt niet.

Smeer je kindje hier een halfuur voor het naar buiten gaat mee in en herhaal dit elke twee uur. Eén keer insmeren is namelijk niet genoeg. Zonbeschermingsproducten verliezen hun werking na verloop van tijd. Kijk dus altijd even hoe laat je je kindje hebt ingesmeerd en stel desnoods een alarm in op je telefoon. De tijd gaat vaak sneller voorbij dan je denkt.

Kies bij voorkeur een zonnebrandcrème met minerale filters. Deze trekken namelijk niet in de huid en dat is beter voor de gevoelige babyhuid. Meer weten over de diverse filters? Bekijk alles wat je moet weten over SPF en zonnebrandcrème.

Tip 4: Hoedje en zonnebril op

Geef je kindje een zonnebril en petje of zonnehoed om zijn of haar hoofd en ogen goed te beschermen.

Tip 5: Mijd de zon tussen twaalf en drie

Houd kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon. De zonkracht is dan namelijk het hoogst.

Tip 6. Bescherm ook tieners

Zijn je kinderen al wat ouder? Zelfs tot 18 jaar is het extra goed oppassen met de zon. De huid is namelijk nog in ontwikkeling. Ook tieners moeten daarom smeren. Kies voor een lekker ruikende zonnebrandcrème, dat maakt het smeren gelijk een stuk cooler!

Kinderen in de zon insmeren

Tip 7: Zwemkleding? Niet langer dan nodig

Laat je kinderen niet te lang in zwemkleding lopen. Het risico op verbranding is groter wanneer grotere stukken huid worden blootgesteld aan de zon.

Tip 8: Zorg voor droge kleding

Zijn de kleren van je kind nat geworden? Zorg dan voor droge kleding. Natte kleding laat meer uv-stralen door.

Tip 9. Geef altijd zonnebrandcrème mee

Smeer je kind bij zonnig weer goed in voor hij of zij naar school gaat. Geef hem of haar een flesje zonnebrandcrème mee naar school of de opvang voor het geval de kinderen gaan buitenspelen. Vraag de leerkracht of begeleider of hij je kind insmeert, liefst 20 tot 30 minuten voor het buitenspelen.

Extra tip: Geef je kindje een roller mee zodat hij zichzelf in kan smeren! Het zelf doen is natuurlijk veel leuker.

Is je kindje toch onbeschermd in de zon geweest? Gebruik dan een verkoelende aftersun. Ook is het belangrijk dat hij of zij veel water drinkt, dat voorkomt uitdroging. Vermijd de dagen daarna de zon.

Anti-zonnebrand voor kinderen

Je kunt bij Kruidvat terecht voor zonnebrandproducten voor kinderen van het eigen Kruidvat Solait merk, maar ook voor andere merken. Ben je benieuwd naar alle zonnebrandproducten voor kinderen, ga dan snel naar jouw favoriete merk!

Onze tip: Kruidvat Solait Kids SPF 50+ Sunspray is uitgeroepen tot Beste Koop!* De zonnebrandspray biedt zeer hoge bescherming voor de zeer lichte huid en bevat vitamine E en een combinatie van uv-filters voor directe bescherming.

* https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/test-zonnebrand?icmp=home_vers_getest_zonnebrand, 2019

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer