Wat gebeurt er tijdens de ovulatie?

Header - Wat gebeurt er tijdens de ovulatie

Wat is de eisprong?

Eén keer in je menstruatiecyclus vindt er een eisprong plaats. Deze noem je ook wel de ovulatie. Nieuwsgierig wat er dan precies in je lichaam gebeurt en wat je hiervan merkt? Lees dan snel door, want hier vertellen we je alles over je ovulatie.

Wat is de ovulatie?

Tijdens je ovulatie zorgen hormonale veranderingen ervoor dat je eierstok een eicel afgeeft. Dit noem je daarom ook wel de eisprong. Dit proces vindt één keer per menstruatiecyclus plaats. Je ovulatie is meestal 12 tot 16 dagen voor je menstruatie.

Het ovulatieproces

Het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) zorgt ervoor dat er per cyclus een eitje rijpt. Je lichaam maakt dit hormoon zelf aan. Het is verantwoordelijk voor het uitrijpen van een met vloeistof gevuld blaasje waarin de eicel rijpt. Dit noem je een follikel. De follikel maakt vervolgens oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederwand dikker wordt en zich klaarmaakt voor de komst van een mogelijk bevruchte eicel. Door de stijging van het oestrogeenniveau, stijgt ook het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel los komt van de eierstok: de eisprong.

ovulatie

Vruchtbare dagen

De dagen rond je ovulatie zijn meestal je vruchtbaarste dagen. Als de rijpe eicel is vrijgekomen, vangt de eileider deze op. De eicel kan dan worden bevrucht door een zaadcel. Dit kan tot 24 uur na de ovulatie. Wordt de eicel in deze periode niet bevrucht, dan gaat de eicel verloren. De dikkere binnenwand van de baarmoeder wordt afgestoten en je wordt ongesteld.

Probeer je zwanger te worden? Dan is het het beste om rond je eisprong seks te hebben. Dit hoeft niet precies op de datum van je ovulatie te zijn, maar mag ook één of twee dagen daarvoor zijn. Zaadcellen kunnen namelijk enkele dagen in je baarmoeder overleven.

Tip: een ovulatietest berekent wanneer je vruchtbaarste dagen zijn aan de hand van je LH-gehalte. Als je een LH-piek hebt, zit je meestal één tot twee dagen voor je eisprong en ben je het vruchtbaarst.

Sfeerbeeld - Wat gebeurt er tijdens de ovulatie

Merk je iets van de ovulatie?

Of je iets merkt van de eisprong verschilt per vrouw. Mogelijk symptomen van de ovulatie zijn:

  • Ovulatiepijn. Deze pijn is een soort kramp aan de linker- of rechterkant van je onderbuik, ter hoogte van één van je eileiders. Ovulatiepijn is vergelijkbaar met menstruatiepijn en kan enkele uren aanhouden.
  • Helderdere, elastischere en vloeibaardere afscheiding. Tijdens je vruchtbare dagen is het slijm uit je baarmoederhals anders. Dit noemt je ook wel het cervixslijm. Dit slijm voelt vaak nat en glibberig aan.
  • Een stijging van je temperatuur. Je lichaamstemperatuur stijgt 12 tot 24 uur na je ovulatie met 0,2 tot 0,5 graden.
  • Gevoelige borsten en een hoger libido. Door de hormoonverandering hebben sommige vrouwen rondom hun eisprong gevoelige borsten en een hoger libido.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer