Wanneer knip je voor de eerste keer de nageltjes van je baby?

Header_Wanneer knip je voor de eerste keer de nageltjes van je baby

Voor het eerst je baby’s nageltjes knippen

Smelt jij ook bij het zien van die kleine babyhandjes en -voetjes? Aan al die schattige vingertjes en teentjes zitten ook al nageltjes. Maar deze zijn bij een pasgeboren baby nog zacht en buigzaam. Daarom mag je ze nog niet direct knippen. Maar vanaf wanneer mag dat wel? Je leest hier!

De ontwikkeling van de nageltjes van je baby

Al in de 13e week van je zwangerschap beginnen de nageltjes van je kindje te groeien. Als je 32 weken zwanger bent, zijn de vingernagels volgroeid. Vier weken later volgen de teennagels. Als je kindje geboren wordt, kunnen de nageltjes daarom al behoorlijk lang zijn. Helaas zijn ze dan nog niet zo hard en stevig als onze nagels. Knippen mag daarom nog niet.

Maar die kleine nageltjes kunnen al wel verraderlijk scherp zijn. Baby’s kunnen zichzelf hiermee verwonden en ook voor jou is dat niet fijn. Het is daarom wel belangrijk om de nageltjes korter te maken. Hoe je dat doet? Simpel. Door ze te vijlen.

Hoe vijl je de nagels van je baby?

In de eerste maanden is het goed om de nageltjes van je kindje regelmatig te vijlen en er zo voor te zorgen dat ze niet te scherp zijn. Vijlen is gelukkig ook nog wat minder spannend dan knippen.

Neem een speciale babynagelvijl en pak het vingertje van je baby vast. Druk de huid iets naar achter zodat je goed bij het nageltje kan. Heen en weer vijlen veroorzaakt scherpe randjes en scheurtjes, en die wil je juist niet. Vijl daarom altijd in één richting.

Vanaf wanneer knip je de nageltjes van je kindje?

Als je baby zo’n drie maanden oud is, mag je voor de eerste keer de nageltjes knippen. Je merkt dan ook dat de nageltjes harder zijn.

De eerste paar keer kan het best spannend zijn om de nageltjes te knippen. Doe dit daarom als je kindje tevreden is en rustig ligt, bijvoorbeeld als je net gevoed hebt. Is je kindje erg beweeglijk? Vraag dan om hulp. Als de ander het handje van je kindje vasthoudt, kan jij het nageltje knippen. Ook kan de ander je kindje een beetje afleiden.

Gebruik voor het knippen van de nageltjes een speciaal nagelschaartje of nagelknippertje voor baby’s. Deze zijn vaak wat kleiner en minder scherp dan de variant voor volwassenen. Pak een vingertje van je kind vast en duw de huid weer iets naar beneden. Het teennageltje knip je altijd recht af, bij de vingernageltjes volg je de vorm van de nagel.

Als je de nageltjes liever vijlt, dan kan dat natuurlijk ook nog steeds.

Hoe vaak moet je de nagels van je kindje knippen?

De nageltjes van je baby groeien best snel, zeker die van de vingertjes. Hou de lengte daarom goed in de gaten en vijl of knip de nageltjes als dat nodig is. Soms kan dat zelfs meerdere keren per week zijn. De teennageltjes groeien gelukkig iets minder hard en hoeven daarom minder vaak geknipt te worden.

Heb je per ongeluk in het vingertje geknipt?

Maakt je kindje ineens een onverwachte beweging en heb je per ongeluk in zijn of haar vinger geknipt? Spoel de bloedende vinger dan even af onder de koude kraan en duw er een steriel gaasje tegenaan. Hou deze er een paar minuten tegenaan tot het bloeden gestopt is. Doe nooit een pleister op het wondje. Omdat je kindje zijn of haar handje graag in de mond stopt, bestaat de kans dat de pleister hier losgaat en dat is gevaarlijk.

Ben jij benieuwd naar ons hele babyverzorging assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer